Tuesday, July 31, 2007

Valami bűzlik Chicagoban

Egy újabb hedge fund kénytelen kiüríteni irodáit, ezúttal egy nagy tekintélynek örvendő Harvard-i zseni, Jeffrey Larson által 2004-ben alapított alap, a Sowood fejezi be idejekorán. A jelzálogpiacon kb. ötszörös tőkeáttétel miatt saját tőkéjének mintegy felét veszítette el pár hét alatt Larson csapata. A segítség gyorsan jött, és pillanatok alatt átvette a Sowood pozícióit...jelentős diszkonttal. A 14 milliárdos nagytesó nem volt más, mint az egyik legfélelmetesebb alap, a Citadel, egyenesen a szeles városból, a határidős piacok mekkájából, Chicagóból.

A Citadel már tavaly is ügyesen csapott le az Amaranth földgáz piacon elfoglalt pozícióira, amit egy hirtelen, és mondjuk ki: gyanús piaci mozgás miatt nem tudott tovább finanszírozni a cég (ők maguk is megpróbáltak reklamálni, mert szerintük valaki manipulálhatta az árakat).

Ráadásul a Citadel egyike azon kevés 10 milliárd dollár feletti összeget kezelő hedge fund-oknak, akiket a nagy amerikai befektetési bankok nagyon szeretnek ám...és sok jutalékot kapnak tőlük (pl. az SAC híres arról hogy szándékosan nem nyomja le a jutalékokat és a brókercégek felé a legmagasabb összeget fizeti az Egyesült Államokban). Így aztán lehet jó tippeket kapni bizonyos cégek pozícióiról. Valószínűleg nem ártott az ügyben az sem, hogy Griffin, a Citadel alapítója és vezetője (nem mellesleg egyike annak az 5 amerikainak, aki "self-made" lett dollármilliárdos és még 40 éves kora előtt jár) szintén a Harvard-ról dobbantva kezdte meg karrierjét.

Persze mindez csak sejtés, írjátok be a kommentekbe, ha túl gyorsan gyártok összeesküvés elméleteket.

2 comments:

Anonymous said...

Off

Összeesküvés elméletről jut eszembe, nem tudom olvastad-e már:

http://naput.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=718&Itemid=28

Kicsit hosszú, és nem is kapcsolódik ehhez, ráadásul nagyon összeesküvés elmélet gyanús, de ha csak a tizede igaz...

Faluvégi Balázs said...

Ha csak a tizede igaz, az semmit sem jelent, és a közölt következtetéseket tekintve nagyjából ez az arány.

Hiába van hosszú, már-már történelmi előadásba hajló bevezető nagyjából korrekt módon, a következtetések hemzsegnek az általánásításoktól, csúsztatásoktól, félreértésektől, és megalapozatlan állításoktól. De a cikk írója itt nem áll meg, hanem határozott léptekkel elkezdi leírni a létező legnagyobb hülyeségeket. Csak pár példa:

"A tőzsdei játékban a nyereség vagy veszteség puszta reménybeli érték, nem dologi érték. Ugyanez van a pénzzel. Az egyedüli dologi érték a papír értéke."

"2. tény: A pénznemek cserefunkcióját is csak manipuláció és az állítólagos - de nem létező - árfolyamérték színlelése révén, mesterségesen tartják fenn, és már régen nem valódi."

A BIS-re vonatkozó fejtegetés pedig egészen elképesztő hazugság.

Általában az egészről:
Az aranyalap és egyáltalán bármi, ami a pénz értékét vmihez közvetlenül kötötte rengeteg problémát okozott a világgazdaságban, és nem véletlen, hogy nagyon helyesen már jó régen letértünk erről a hibás útról.

Azért mert nem lehet leírni, hogy X=1 vagy Y=3, hanem X és Y változó, attól az még nem manipuláció és összeesküvés...