Monday, July 09, 2007

Vigyázz, az ügynök csúsztat! (folytatás)

Sok reakciót kaptam a múlt heti, életbiztosítási ügynökök jellemző (tisztelet a kivételnek) gyakorlatát kritikával illető bejegyzésemre. Itt a leggyakrabban felmerült kérdésekre, megjegyzésekre reagálok.

Kaptam olyan kritikát, amely szerint érdekből kritizálom őket, pontosabban azért mert más érdekeim vannak. Az előadásomon mindig elmondom, hogy érdemes több szemszögből megvizsgálni a dolgokat, nem szabad feltétel nélkül bárkinek is elhinni mindent, beleértve saját magamat is. Tartom magam ehhez most is, beszéljenek helyettem azok az újságcikkek, amelyek az itthoni két legolvasottabb gazdasági hetilapban jelentek meg (részletek, a teljes cikkeket is érdemes elolvasni:

http://hvg.hu/hvgfriss/2007.21/200721HVGFriss257.aspx

http://www.fn.hu/hetilap/penzugyek/0606/futnak_penzunk_utan_136587.php)

HVG:



Figyelő:



Volt olyan levél, amelyben kifejezetten az "ügynök" foglalkozás értelmetlenségét szerette volna alátámasztani valaki. Ezzel nem értek egyet. A piacgazdaság fontos részét képezi, hogy a cégek - legyen szó bármilyen tevékenységről - szeretnék eladni termékeiket és szolgáltatásaikat. Ehhez számos csatornát használnak fel a vásárlók felé, ezek egyike lehet az ügynöki hálózat. Ez egy nehéz munka, és önmagában még egyáltalán nem megvetendő, ha valaki ezzel keres pénzt.

Azt viszont már határozottan elfogadhatatlannak tartom, ha valaki ezt a tevékenységét "pénzügyi tanácsadás" fogalma alá rejti, és EGYÁLTÁN nem közli, hogy mivel is foglalkozik valójában. A neten százszámra találni ilyen eseteket. Próbáld csak ki: üsd be a keresőbe, hogy "pénzügyi tanácsadás", vagy klikkelj ide. A találatoknál nézd meg, hogy mely cégek és/vagy magánszemélyek végzik a "pénzügyi tanácsadást", nézd meg hogy közlik-e hogy mely cégeknek ügynökei, majd nézz utánik a Felügyelet honlapján itt. Sok-sok, a találati listából ismerős emberrel és céggel fogsz találkozni. Van ellenpélda, itt például - ha nem is túl jól látható helyen, de közlik, hogy kik a partnerek. (Bár mi nem ebből élünk, de még azok nevét is közöljük, akiket szerződés nélkül is ajánlunk - lehet átvenni a példát).

Szintén súlyos problémát jelent, ha valaki úgy nevezi magát pénzügyi tanácsadónak, hogy semmilyen előképzettsége nincs. Ez probléma az ügyfeleknek, akik így sok esetben egyáltalán nem szakszerű tanácsot kapnak. Szintén probléma azoknak, akik hosszú évek alatt tanulták meg ezt a szakmát (én pl. több mint 10 éve ezt tanulom és folyamatosan képzem magam tovább), tudják hogy mekkora tudás kell hozzá, milyen felelősséggel jár, és elborzadva látják, hogy jelenleg Magyarországon bárki nevezheti magát pénzügyi tanácsadónak, akinek éppen kedve van hozzá - még akkor is ha éppen egy hentes, aki másodállásban életbiztosítási szerződéseket köt az ismerőseivel. Bárkivel kapcsolatban vagy, aki tanácsadónak állítja be magát, nyugodtan kérdezd meg, hogy pontosan hol és milyen képzésen vett részt. Aki nem tud legalább 3 évet felmutatni, az minimum gyanús.

Elfogadhatatlannak tartom azt is, hogy az életbiztosítási ügynökök semmilyen információt nem adnak ki arról, hogy mekkora jutalékot kapnak, és mekkora jutalékot fizetnek az ügyfelek. Erről később még lesz szó, de már most utalnák a Figyelő fenti cikkére, amely szerint "a unit-linked termékekre befizetett összegeknek akár 15 százalékát is lenyelik a biztosítók költség gyanánt."

Felmerült az is, hogy a kisemberek számára nincs más tőkeképzési lehetőségük, mint az életbiztosítás. Nagy tévedés. Felsorolok jó néhány befektetési lehetőséget, amit el lehet érni 500 000 Ft alatt is, költséghatékonyan:

Részvény - online brókernél
ETF - online brókernél
Állampapír
Vállalati kötvény
Befektetési Alap
Jelzáloglevél

Mindez nem jelenti azt, hogy az életbiztosítás kivétel nélkül értelmetlen lenne, és az életbiztosítási ügynökök etikátlanul végeznék tevékenységüket minden esetben (pl. egy hölgy ismerősöm állítása szerint csak azokkal köt üzletet, akiknek szüksége van rá - éppen azért hogy ne érezze senki sem hogy átverték). Az esetek többségében viszont sajnos a nem ügyfélnek való szerződés és etikátlan működés a helyzet, lásd a fenti cikkekben írottakat. Reméljük, a lakosság pénzügyi tudásának növekedésével javulás következik be.

No comments: