Monday, July 02, 2007

Fektessünk brókercégekbe és tőzsdékbe?

A Napi Gazdaság cikke alapján egyre nő a vagyonosok száma és az általuk kontrollált tőke, ezért érdemes olyan cégekbe fektetni, amelyek az ő pénzüket forgatják, vagy a rendszerükön keresztül áramlik át a tőke. A hivatkozott interjúban elsősorban brókercégekre, alapkezelőkre, és tőzsdékre gondoltak. A logika elsőre jónak tűnik.

Jobban megvizsgálva azért találni benne kivetnivalót. A vagyonosok számának növekedése még nem jelenti azt, hogy vagyonuk átlagot meghaladó mértékben nő. Szintén nem jelenti azt, hogy a jövőben feltétlenül jobban fog nőni, mint a kis és közepes vagyonnal rendelkezőké. A nagyobb vagyon nem jelenti azt, hogy az említett cégek forgalma növekedni fog (pl. ritkább kereskedés, részvénypiaci visszaesés). A nagyobb forgalom nem jelenti az eredmények, pláne a jövedelmezőség növekedését (pl. piaci verseny, növekvő költségek). De még ha mindez rendben is van, akkor sem biztos, hogy gyorsabb növekedés lesz, mint más szektorokban. Inkább azt érdemes mondani, hogy a tőzsdei, pénzügyi piacokon tapasztalt folyamatokra különösen érzékenyen reagáló ágazatokról van szó, ezért ha bízunk abban, hogy az emelkedés tovább folytatódik, akkor érdemes itt keresgélni. Ez pedig nemcsak a vagyonosok számának növekedésétől függ.

A cikkből a legfontosabbnak inkább azt gondolom, hogy akik gazdagnak nevezhetőek, nagyrészt a GDP növekedés mellett a tőzsdei árfolyamokból profitáltak, tehát befektettek és kitartottak, nem 1-2 év alatt akartak meggazdagodni. Ugyanakkor kockáztattak és nemcsak az infláció ellen védekeztek, hanem árfolyamukban erősen ingadozó, de magasabb hozamú lehetőségeket választottak. A kitartásuk és kockázatuk kifizetődő, hiszen pár százalékos hozamkülönbség 10-20-30 év alatt sokszoros tőkenövekedést jelent. Ehhez pedig nemcsak a befektetési szolgáltatókba lehetett fektetni, de az sem volt rossz ötlet.

Itthon nem nagyon találni a fent említett tevékenységű vállalatok közül egyet sem, esetleg a Quaestor említhető meg, de ott is csak a cégcsoport egy tagja a brókerház. Így aztán kénytelenek vagyunk a nemzetközi piacokon ezt megtenni. A "kénytelenek vagyunk" itt kb. olyan, mintha azt mondanám, hogy mivel nincs hazai gyártású személyautó, ezért "kénytelen vagyok" importból vásárolni :) Szóval globális világban élünk, felejtsük el az országhatárokat.

Ha már befektetési cégek. Láttatok már olyat, hogy egy hedge fund a honlapján részletesen leírja, hogy mi található az irodai hűtőben? :) Transzparencia mindenek felett!

No comments: