Tuesday, January 02, 2007

Hogy alakult a tavalyi év?

Jópofák ezek az év összegző számok, a "Hogy sikerült 2006? (vagy 2005, 2004....)" jegyében. Ha ennek nincs más célja, mint a laikusoknak egy érdekességet felmutatni, akkor ezzel nincs is semmi gond.

Ha viszont ezt komolyan vesszük, és tényleg egy január 1.-től, január 1.-ig tartó időszakot használunk fel számvetésre a piaccal, hatalmas hibát követünk el.

Egyrészt elfelejtjük, hogy 1 év az kevés bármilyen piac, stratégia, stb. teljesítményének az elbíráláshoz. Ha nem látjuk a fától az erdőt, könnyen ráfázhatunk a rövidlátásunkra.

Másrészt az önkényesen kiragadott periódusok könnyen téves következtetésekre vezethetnek. Például a Nasdaq esetén 2006-ban volt olyan negyedév, amikor közel 7% volt az index teljesítménye, volt olyan, amikor -5%. Az első esetben felvonulást, a második esetben gyászmenetet kellene rendezni? Ugyanez igaz egy-egy év esetében is.

Ráadásul az önkényesen kiragadott időszakok torzíthatnak is, ha éppen volt egy túlfutás, vagy korrekció a bázis vagy tárgyév záró pontján. Erre is nagyon jó példa a Nasdaq, ahol tavaly decemberben egy átmeneti korrekció alacsony kezdőértéket tett lehetővé, ezzel a jellemző 2005 decemberi szinthez képest több mint 3%-os előnyt adva 2006-nak. Nem mindegy, hogy egy index 9,52%, vagy 6,39%-ot ért el egy évben. Részvények esetében ennél sokkal súlyosabb torzítások is kialakulhatnak.

No comments: