Wednesday, January 31, 2007

Kockázatvállalás és hazárdírozás

Nem szoktam olvasni, mert a mi elemzési módszereinknél nem ad hasznosítható információkat, de tegnap a Central European University üzleti iskolájában, ahol a tanfolyamainkat tartjuk, kezembe akadt a Wall Street Journal legfrissebb száma. Egy nagyon érdekes cikket találtam benne.

Tavaly ősszel lehetett hallani arról, hogy megtörtént minden idők legnagyobb hedge fund, sőt tulajdonképpen befektetési alap csődje. A névre nem is emlékeztem, csak az rémlett, hogy földgáz-zal kereskedtek és 6 milliárd dollár körüli veszteséget hoztak össze.

A cikk viszont több mint egy teljes oldalon, 5 hasábon írja le a teljes történetet, aki teheti olvassa el, több mint tanulságos. Az Amaranth nevű alap ugyanis alig pár hét alatt hozta össze a világrekordot. Előtte pedig elképesztő hozamokat produkáltak, erra utal az is, hogy mind az alapító, mind az alig 32 éves vezető kereskedő egyetlen évnyi teljesítményért kb. 70 millió dollárnyi sikerdíjat vehettek fel. Az irígykedőknek némi vígaszt nyújt, hogy ennek a nagy részét visszatették az alapba. Hogy lehetséges, hogy egy ilyen kiugró év majd az azt követő fél év után kb. 15 kereskedési nap alatt összeomoljon minden?

Aki teheti, gyűjtsön maga köré embereket és végezzenek el egy érdekes kísérletet. Mindenki dobjon fel egy-egy érmét. Ezt ismételjék meg párszor. Ha elég sokan gyűltek össze, szinte biztosan lesznek olyanok, akik 3-4-5 vagy több alkalommal egymás dobtak fejt vagy írást. Ez azt jelentené, hogy ők a legügyesebb érmedobálók? Nem. Egyszerűen a valószínűségek miatt sok emberből mindig lesz néhány, akinek összejön egy-egy jó sorozat. Egy ideig.

Ugyanez volt a helyzet az Amaranth esetében. Összejött a jó sorozat 2005-ben és 2006 első félévében. Ők növelték a tétet, és amikor a sorozat véget ért, szinte minden elvesztettek. Ha a negatív forgatókönyvre nem készül fel valaki, akkor azt hazárdírozásnak hívják.

Ha felkészül, azt kockázatkezelésnek. Lehet, hogy ez utóbbi használata esetén időnként alacsonyabb lesz a hozam. Lehet, hogy a kockázatkezelés ellenére veszteségek lesznek. De ennek esélyét a jó felkészülés a lehető legalacsonyabb szintre szorítja vissza. Soha ne essünk abba a csapdába, hogy azt hisszük magunkról vagy másokról, hogy jók vagyunk, mert egy ideig jó a hozam, hiszen könnyen elképzelhető, hogy éppen a kockázatkezelés hiánya miatt az egymás utáni 4-5-stb. számú pénzfeldobás esete áll fent. Nem biztos, de van rá komoly esély. Ha ezt nem vesszük figyelembe és nem nézzük meg a helyzetet közelebbről, akkor úgy is járhatunk mint az Amaranth.

További olvasnivalók a kockázatkezelésről:

http://www.tozsdeliga.hu/?p=elemz_pw&id=3434&t=jat

http://www.tozsdeliga.hu/?p=elemz_pw&id=3486&t=jat

http://www.tozsdeliga.hu/?p=elemz_pw&id=312743&t=jat

http://www.tozsdeliga.hu/?p=elemz_pw&id=1927432&t=jat

http://www.tozsdeliga.hu/?p=elemz_pw&id=1922243&t=jat

http://www.tozsdeliga.hu/?p=elemz_pw&id=1924249&t=jat

http://www.tozsdeliga.hu/?p=elemz_pw&id=1925377&t=jat

No comments: