Thursday, January 11, 2007

Válasz a nagy kérdésre

Az alábbi post-ban azt a kérdést tettem fel, hogy a legutóbbi interneten zajló valós pénzzel folyó spekulációs versenyen győztes hölgy vajon milyen stratégiával szerezte meg az első helyet. A stratégia körülírásához a teljes tranzakció lista a rendelkezésünkre állt.

Bár több érdekes ötletet kaptam email-ben, a legjobb válasz a komment részben született. A kérdésem beugratós volt, a verseny győztese távol állt attól, hogy sikeres legyen. Szemmel láthatóan stratégia nélkül össze-vissza trade-elt, kapkodott, fogalma sem volt mit csináljon és pár hónap alatt eljátszotta a kereskedési tőkéjének 85%-át. Ekkor pár szerencsésen elkapott, magas tőkeáttételű devizaügylet megfordított a szerencséjét, és az élre repítette. Ez nem zavarta meg a játék szervezőjét, egy sikeres online brókercéget, hogy leírja az alábbiakat: "See how she moves from forex to stock index futures and from here to equities. Maybe you can understand her strategies, which she is not willing to explain." - Vagyis a hölgy nem osztja meg a nagy semmit a többiekkel, inkább titkolja...

Szerencsés emberek mindig lesznek, nemcsak a tőzsdén, hanem az élet minden területén. Ők azok, akiknek valós tudás nélkül vannak átmeneti sikereik. Az, hogy elhitetik velünk (akarva-akaratlanul) az illúziót, hogy megalapozott a sikerük, nagyon hasonló a fiókproblémához. Ha egy sikeres kísérlet, trader, stb. bukkan fel, azt nagydobra verik, míg a sikerteleneket szépen elsüllyesztik a fiók mélyére. Egy ilyen "sikeres" játékosra jut több száz olyan, aki nagyon sokat veszített, ők viszont sosem kerülnek reflektorfénybe. Próbáljátok ki: ötös sorozatokban dobjatok fel egy érmét. Előbb-utóbb (kb. 32 alkalmanként) lesz olyan, hogy mind az öt esetre fej fog kijönni. Ez nem azért van, mert ügyesen dobtuk fel az érmét.

Gábornak a jó meglátáshoz gratulálok!

---

Egyébként az ilyen versenyekből annyi van, mint a szépségversenykből, amelyeket már képtelenség megkülönböztetni egymástól. De azokat legalább jó nézni.

No comments: