Sunday, January 21, 2007

Keep Playing!

Talán emlékeztek még a két héttel ezelőtti cikkünkre a félelem lekűzdéséről. Szó volt benne Peyton Manning-ről, sokak szerint az amerikai football csúcs bajnokságának, az NFL legjobb játékosának közvetlen kieséses meccsek alatt lévő rettegéséről, ami rendszeresen hibákat hozott ki a játékából, ami mindig végzetesnek bizonyult. Négyszer is komoly esélyesként jutott be csapatával, az Indianapolis Colts-al a rájátszásba, ahol minden meccs közvetlen kieséses, aki veszít, búcsúzhat. Mind a négyszer drasztikusan romlott a teljesítménye, és mind a négyszer ki is estek. Egyszer sem tudtak még a döntőbe, a Super Bowl-ba sem bejutni. A 4 alkalomból kétszer a nagy mumus, a New England Patriots verte ki őket.

Egészen fél órával ezelőttig. Manning nem hibátlan, de fantasztikus játékával tudott nyerni a Colts, éppen a Patriots ellen, úgy hogy az utolsó percekben fordították meg az állást, pedig a meccs elején 21-3-as hátrányban is voltak. Ráadásul a mérkőzés második felében szinte végig ujj sérüléssel küzködött Manning.

A cikk végén jeleztem, hogy a legutóbbi gyenge produkciója után mit mondott: "You have to keep playing!". Manning elképesztő kudarcsorozat és hátrány után tudta győzelemre vezetni csapatát azzal, hogy nem adta fel.

Ugyanez a helyzet a tőzsdén is: tovább kell "játszani", soha nem szabad feladni, bármennyire sablonosan is hangzik (persze a hibákat folyamatosan javítani kell). Andre Kostolany, a híres magyar tőzsdés is több nehéz perióduson ment keresztül, amíg világszerte ismert és valóban sikeres spekuláns lett.

Winston Churchill mondta 1941-ben egy beszédében, amit iskolás fiúknak tartott, amikor megkérdezték, hogy mi a siker titka: "Soha ne add fel!(...)". Ezzel a hozzáállással nyerte meg az eleinte reménytelennek látszó háborút, vagy legalábbis kihúzta az amerikai segítségig. Pedig neki is a bunkerból kellett irányítani a német légitámadások során. (ide érdemes ellátogatni, ha Londonban jársz, felejthetetlen élmény).

---

Manning-nek még hátravan élete legnagyobb mérkőzése, az idei Super Bowl. Aki még nem ismeri ezt a fantasztikus és szinte minden mozzanatában izgalmas sportot, az klikkeljen ide, és nézze meg február 5. hajnalban a döntőt. Aznapra pedig vegyen ki szabadságot...

1 comment:

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.