Wednesday, January 10, 2007

Wait the Rumor, Buy on the News

Gyakran hallhatjuk, hogy akkor érdemes megvenni egy részvényt, amikor még csak pletyka van egy jó hírről, de még hivatalosan senki nem erősítette meg. Mivel a pletykát előbb-utóbb mindenki ismeri, az emberek bevásárolnak, és az információ beépül az árakba, vagyis nő az árfolyam. Amikor a hír hivatalosan is kijön, már nincs ki vásároljon a kész tényre, sőt elkezdenek profitot realizálni, eladni papírjaikat, emiatt aztán esni kezd az árfolyam. Ezen jelenség kapcsán hallani gyakran a Buy on the Rumor, Sell on the News kifejezést.

Nos, hogy mennyire meg tudja cáfolni a piac még a saját logikáját is, az kiderült tegnap az Apple esetén. Mindenki tudta jól, hogy ki fog jönni az iPhone, ami ötvözi az iPod és egy smart phone jellegzetességeit. Szinte semmilyen dolog nincs benne, amiről ne írt volna kilencszer a sajtó oda-vissza. Talán az érintőképernyő az amire kevesen számítottak. Sőt, nekem egy kicsit csalódás is a készülék, hiszen a tárkapacitása az 5. generációs iPod-hoz képest nagyon kevés (4 és 8 gigás készül csak), és 3G hálózat elérésről szó sincs, bár biztos vagyok benne, hogy ezeket hamarosan pótolni fogják.

A piacon azonban mindenki meglepődött a semmin és vadul vásárolni kezdték az AAPL-t, ami még ma is közel 3%-ot emelkedett. Úgy látszik, hogy itt éppen a hír volt az a szikra, ami elindította a láncreakciót. A tanulság az, hogy nincs általános igazság, a tömegpszichológia bármekkora csodát és bármekkora szörnyűséget képes csinálni, néha a legváratlanabb pillanatokban.

2 comments:

Gabor Forgacs said...

Hát ebbe talán belejátszott a korábbi
Motorola Rokr bukása is. Nehezebben hitték el talán, hogy képes ennyire új területen versenyképes termékkel előállni. Segíthetet az Apple-nek, hogy a Wall Street Journal
szellőztette meg a bejelentést, hiszen nemmindegy az sem kitől származik a 'rumor'. Én nem gondolom, hogy kicsi lenne a 4 ill. 8 GB tárolókapacitás, a flashmemóriás termékek adták a teljes mp3 lejátszók forgalmának 80%-át a Current Analysis szerint.H a ehhez hozzáveszük, hogy a karácsonyi időszak alatt legkeresetteb top 10 mp3 lejátszójából 8 db Apple termék volt amik közül a legnagyobb flash-es lejátszó 8 GB-os, akkor ez egy versenyképes terméknek tünik.

Faluvégi Balázs said...

Eldől néhány hónapon belül. Szvsz az ipod-ok egyik erőssége éppen a nagy tárolókapacitás, és ez a telefonból hiányozni fog...egyelőre (?).

Amikor a WSJ kihozta a hírt, a pletyka már hónapok óta élt. Legalábbis, ha ugyanarra a cikkre gondolunk.