Thursday, January 18, 2007

Amerikai részvénypiac - európai szemszögből

Egy igen érdekes táblázat akadt a kezembe. 2001 és 2006 decembere között az alábbi eredményeket lehetett elérni az amerikai részvénypiac három legismertebb indexében:

S&P 500 +22%
Nasdaq +6%
Dow +24%

Ezek nem évesített, hanem abszolút számok. Mivel a bessz a kezdőponttól még azt követően közel egy évig tartott, azt mondhatjuk, hogy bizonyos szemszögből azért egy elfogadható emelkedő trendet magunkénak tudhattunk.

Nézzük meg ugyanezt egy európai befektető szempontjából, tehát EUR-ban számolva:

S&P 500 -19%
Nasdaq -30%
Dow -18%

Tehát az európaiak, akik amerikai részvényeket vettek, a dollárgyengülés miatt nemhogy egy enyhe nyereséget nem értek el, hanem egyenesen számottevő veszteségben vannak. Az öreg kontinensről nézve ez távol van az igazi rally-tól.

Ha a rohanó ingatlanpiacra fektettek be, ott is veszteségben vannak, igaz "mindössze" 4%-osban. Tény, hogy lehet fedezeti ügyletet is kötni, de nem az egyedi, hanem az összképre szeretnék rávilágítani. Ez alapján ugyanis, bizonyos szempontból semmilyen emelkedő trend nem volt az amerikai piacon. Az amerikai részvények, vagy akár gazdaság Európából nézve nemhogy nem nőtt, hanem drasztikusan csökkent.

Tehát ha elindul egy valós trend európai szemszögből is nézve, és amerikai szemszögből is nézve, az a német, francia, holland befektetőknek brutális profitot kell hogy hozzon, kompenzálván a 6 szűk esztendőt. Ha nem is idén, vagy jövőre, pár éven belül ennek be kell következnie. Ha tényleg átfogó emelkedés lesz, technológia vezérlettel, akkor Európában a bátrabbak dupla jackpot-ot kaphatnak. Egyelőre még várniuk kell...

No comments: