Thursday, August 09, 2007

Soha többé nem fogsz összezavarodni!

Ez most egy rövid bejegyzés lesz. Ajánlom figyelmetekbe a friss, ropogós Soha többé nem fogsz összezavarodni! cikkemet, ami egy egyszerű és hatásos tanácsot ad arra nézve, hogy a befektetési döntéseink során hogyan kerüljük el az elbizonytalanodást.

---

Tegnap és ma egy érdekes és örömteli jelenséget fedeztem fel, ráadásul teljesen váratlan helyeken, vezetés közben. Egy budai busz hátulján láttam egy plakátot, valamint a Jazzy-n (ez külön szerencse, mert "kocsiban csatornaváltogatós" vagyok, és nemigen szoktam 5 percnél tovább hallgatni egy csatornát sem - kivéve Café) hallottam egy kb. 10 mp-es spot-ot. A hirdetett szolgáltatás egy hazai cég portfoliókezeléséről szólt, de ezúttal egy technikai elemzésre is építő, trendkövető, és automatizált kereskedést nyújtó, itthon fehér holló gyakorisággal felbukkanó módszerről szólt. Bocsánat, nem fogom leírni melyik cégről van szó, elvégre a szolgáltatás kapcsán egy soon-to-be konkurensről van szó. A céget amúgy sem ismerem komolyabban, nem tudom korrekten kezelik-e az ügyfeleket, sem rosszat, sem jót nem hallottam. Azt viszont tudom, hogy aki a kereskedési stratégiát megalkotta, igazi profi. Itt volt az ideje, hogy a sok szürke, rosszabb esetben gyenge kínálat mellett végre felbukkanjon egy magas színvonalú szolgáltatás is nagy nyilvánosság előtt - ami akkor is öröm, ha hasonló a majdani célcsoportunk, és akkor is ha egyelőre még csak egy szűk rétegnek éri meg hirdetni. A lényeg, hogy a folyamat pozitív.

3 comments:

Unknown said...

Szia!
Nagyon kiváncsi vagyok véleményedre, véleményetekre Warren Buffettról, észjárásáról. Úgy találom, rengetegen az éppen hasznot hozó "tuti" papírokat veszik, adják aktuális áruk alapján. Míg az öreg (ha jól tudom) igencsak megvizsgálja a céget, szektort, évtizedekre bevásárol, és nemigen törődik a napi árfolyamingadozásokkal.

Ma miként gondolkodik egy profi befektető Warren észjárásáról?

Köszi!
Hathaway

Faluvégi Balázs said...

Jól tudod, Buffett teljes mértékben a fundamentális megközelítés híve, és valóban nem törődik a rövidtávú mozgásokkal.

A legszimpatikusabb benne az, hogy semmilyen divathullámba nem áll be, legendás hogy ugyanabban a házban lakik mint 40 éve, nem vesz technológiai papírokat, de elég csak megnézni a vállalat honlapját.

Azt is tudni kell ugyanakkor, hogy az utóbbi 10 évben már nem tudta felülmúlni a piacot, hozamai továbbra is jók, de már nem kiugróak, és messze vannak az éves szintű 20%-tól. Ez mindenképpen betudható részben vagy teljesen annak, hogy az általuk kezelt tőke bőven 100 mrd dollár felett van. De azt is jelentheti, hogy nincs módszer ami örökké tökéletesen működne, és a piac sok szempontból mindig változik.

Akárhogy is, az alapvető hozzáállását érdemes megismerni, és ha valakinek a stílusához és céljaihoz igazodik, akkor tovább lehet menni az ő útjukon.

Gabor Forgacs said...

Szia,

Ez nem a Trend nevü termék ? DAX,BUX
trend alapú kereskedést folytatnak.
Hátránya, hogy egy teljes évre vásárolod az "alapot" igy hiába éred
el a kitűzött célt, nem tudod kivenni év közben csak, ha a profit feléről lemondasz. Hogy is hívták az ottani
technikai elemző srácot ?

Üdv,Gábor