Wednesday, August 29, 2007

A pánik mindig kétszer csenget

Eme lehengerlően tréfásnak szánt bejegyzés cím abból a célból született, hogy rávilágítson arra a megfigyelésre, hogy a piacon megjelenő félelem és pánik szinte soha nem jár időben egyedül. Miután egy kisebb-nagyobb sokk anyagilag és a média szponzorálásával lelkileg is megrázta a piaci szereplők túlnyomó többségét, sokak lelkében ott marad a félelem, és remegő kezükkel sokkal könnyebben nyúlnak a SELL gomb felé, mint normál esetben, amikor kék az ég, és csiripelnek a madarak.

Ezt a grafikonon úgy érhetjük tetten, hogy az első pánik (ami hosszú fekete/piros gyertyát vagy alsó árnyékkal rendelkező gyertyát takar) után közel azonos szinten viszonylag rövid időn belül, egy hasonlóan széles érzelmeket felvonultató gyertya következik. Az alábbi S&P 500 részvényindexet mutató chart-on is látszik, hogy az első pánik után még nem nyugodtak meg, tavaly nyár elején, és idén február-márciusban sem. Most az látszik, hogy az első alkalom után (július vége) után volt egy második pánik, de mivel ez jóval lejjebb volt, ezért a félelmek nem enyhültek, hanem nőttek, így jó esély van egy harmadikra is, ez ezen a héten már erősödik is (utolsó gyertya).



Nincs semmi garancia arra, hogy csak kétszer történik ez meg, mert a második után is ott van a nyomott, bizonytalan hangulat a piacon, de az egy nagyon ritka, és a három vagy több sem túl gyakori. Ez utóbbi esetben már el kell gondolkozni a trendfordulón.

Hasonló pszichológiai okok miatt jön létre a double bottom formáció is, eső trendek végét valószínűsítve. Hozzáteszem: a fentiek közül egyik sem dupla mélypont, mert nincs előtte csökkenő trend.

---

Ajánlom figyelmetekbe a Kockáztatni Jó! című cikkemet. Itt érhető el bejelentkezés után, ha már regisztrálva vagytok az oldalunkon. Ha nem, akkor itt tudtok regisztrálni.

Plusz érdemes résztvenni az előadásainkon, az első - ha belekalkulálom a lemondásokat, akkor is - teltház közeli (sújtson le rám a kénköves ménkű ha ezt marketing fogásból mondom). A többire pár napig még biztosan van hely (ezt viszont tényleg).

No comments: