Wednesday, March 29, 2006

A mázli hibához is vezethet

A befektetési, spekulációs döntések során néha szerencse is kell. Előfordul, hogy az általunk vásárolt részvény egy hatalmas réssel felfelé ugrik, és ölünkbe hullik a vártnál lényegesen nagyobb profit. Ilyenkor fennáll a veszélye annak, hogy – csak úgy, mint a nagy veszteségek esetén – az érzelmek blokkolják a józan gondolkodást. Már látjuk a reményeinknél jóval nagyobb és gyorsan elért nyereséget, és szeretnénk minél hamarabb megszabadulni a későbbi esetleges árfolyamveszteség, illetőleg a nyereség csökkentésének veszélyétől. Így működik az emberi psziché: a biztonságra törekszik mindenáron, ám a tőzsdén sosem lehet biztosra menni. Egy ilyen helyzetben ráadásul az ego is szereti saját hiúságát legyezgetni, hogy végérvényesítse: igaza volt. Ezek az eleinte jónak tűnő érzések, később hibás döntésekhez vezethetnek. Önkritika következik.

Március elején a tengerentúli részvénypiac korrigált egy kicsit. Úgy láttam, hogy számos szektorban további emelkedés valószínű, ezért olyan részvényeket kerestem, amelyek szépen trendelnek, nagy relatív erővel rendelkeznek és viszonylag keveset korrigáltak. Mostanában szívesen veszek ilyen hangulatban nagy forgalmú kalapács alakzatot, vagy legalábbis nagy alsó árnyékot hagyó részvényt. Ha ez támasz, vagy fontos mozgóátlag közelében történik, annál jobb. Ilyenkor lehetőséget kapunk arra, hogy alacsony bekerülési árfolyamon szálljunk be egy szép trendbe. Az alsó árnyék és a magas volumen pedig valószínűsíti a fordulatot a trend irányába, így közel lehet helyezni a stoppot, vagyis nagyobb értékben lehet pozíciót vállalni az adott részvényből. Gyakran a küszöb kerülhet a feltételezett fordulós nap aljához. Pontosan ez történt a CHAP esetében is. Zárójelben jegyzem meg: a mostanában egyik legjobb ágazatról van szó: acél. Az árfolyam a korrekció harmadik napján az 50 napos mozgóátlag közelébe és a pszichológiailag fontos 40 dollár közelébe ereszkedett, de még délután ledolgozta az aznapi esést, sőt a megelőző napi esés felét is. A nap végén vettem fel pozíciót, és a napi minimum alá tettem az első stoppot. Szerencsére néhány nap múlva réssel felfelé ugrott az árfolyam. Az első nap után látva, hogy a jellemző tendenciákkal szemben nem kezdődött meg a rés bezárása, a rés tetejéhez csúsztattam a küszöb megbízást, és a további árfolyam emelkedés valószínűsítése miatt nyitva hagytam a pozíciót. Kissé tovább emelkedett az árfolyam, és ekkor a magam megnyugtatása, a türelmetlenség, illetve a fent említett okok miatt nagyon közel helyeztem a stoppot. Az annak rendje és módja szerint aktiválódott, majd a részvény folytatta útját felfelé.



Utólag a grafikonra rápillantva jól látható, hogy az égvilágon semmilyen valós ok nem volt a stop szint ilyen közel történő módosítására. Sem egy alakzat, sem egyéb technikai jelzés, sem a kockázatkezelési szabályok nem utaltak, nem kényszeríttettek erre. Talán közrejátszott még a „gap-fóbiám” is. Nem kedvelem a réseket, mert megtörik a szép folyamatokat a grafikonon, felfokozott hangulatot hoznak, ami készületlenül éri az embert, illetve a vártnál nehezebb helyzetbe hoznak a stop szintek meghatározásánál. A tanulság, ha van, ennyi: érdemes elkerülni rossz megszokásainkat, és visszaszorítani normális gondolatmenetünket blokkoló érzelmeket. A nagyok azt mondják, hogy ez csak tapasztalattal megy.

Szeretném kihangsúlyozni, hogy hasonló hibát nemcsak ennyire nyereséges pozíciónál lehet elkövetni, jelen példával csak a szerencse felett érzett öröm és az ebből következő érzelmek hibákra sarkallását szerettem volna jelezni. Természetesen kisebb nyereségnél, veszteségnél is beleszaladhat az ember hasonló szituációba. Szintén fontos jelezni, hogy a kép enyhén árnyaltabb a többszöri pozíció nyitás és zárás miatt. Ismét fontos jelezni az alábbiakat: Nem győzöm hangsúlyozni a kockázatkezelés fontosságát, és azt, hogy az esetek többségében nem kapunk ilyen jó lehetőséget, így számos esetben kisebb nyereséggel, vagy a kezdeti stop szinten kell lezárni a pozíciót. Ez a „normális üzletmenet” elengedhetetlen része.

A cikk a Tőzsdeligán:

http://www.tozsdeliga.hu/?p=elemz_pw&id=1750878&t=elem

Ugyanitt a többi esettanulmány:

http://www.tozsdeliga.hu/?p=oktatas&alcsop=62

A cikk a Portfolión:

http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?h=8&k=2&i=66747

Az összes fontosabb publikációnk:

http://www.bwm.hu/index.php?page=92


---

Meglepetésre tovább javultak a modellportfoliók, különösen a két kockázatosabb: "E" és "D" éves szintű hozama nőtt tovább.

http://www.bwm.hu//elemzesek/Modellportfolio_kalkulator.xls

No comments: