Friday, March 03, 2006

India

Ügyfél kérésére jobban megnéztem a fejlett piacokon jegyzett indiai részvényeket. A régóta kedvenc IFN-ünkön túl (Indiába fektető kvázi ETF, inkább zártkörű befektetési vállalat), még egy sor nagyon szép trendben lévő papír van:

RDY, IBN, REDF, SIFY, WIT, MT (Mittal Steel). Érdekes még a TTM (Tata Motors, ugye ismerős?), ahol most egy komolyabb korrekció benne van az elkövetkezendő hetekben.

Nagyon igaz, hogy a piac nemcsak egy-egy sláger részvényre, hanem sláger-ágazatra, vagy éppen régióra országra koncentrál. Ha ezekből a legszebb formációjú graikont választod, nagyban megnöveled a sikeres kereskedés esélyeit.

Az elmúlt hónapok a feltörekvő piacok sikereiről szóltak, kétszámjegyű százalékos növekedés volt jellemző Dél-Amerikai, Kelet-Európa, Ázsia számos tőzsdéjén anélkül, hogy komolyabb korrekció történt volna. Az amerikai részvénypiacon, ahol jó ideje nincs nagy elmozdulás a részvények többségében, jelentősen nőtt az ún. ETF-ek forgalma. Ezek olyan speciális, jellemzően indexkövető alapok, amelyek egy-egy index, szektor vagy ország teljesítményét követik le. Ezekhez nagyon hasonló az India Fund (IFN), amely indiai vállalatokba fekteti tőkéjét. Ezzel leveszi a befektetők válláról a diverzifikáció terheit és költségeit is, így a részvény vásárlói már egy teljes kosárnyi ázsiai papír teljesítményét kapják meg. Ha valaki mégis egyedi részvényt szeretne venni számos jó lehetőséggel találkozik. Ide tartozik a Mittal Steel acélipari oriás, amelyik a mai napig a világ negyedik, és India leggazdagabb embere, Lakshmi Mittal tulajdonában van, aki a bulvársajtóban azzal tett szert ismertségre, hogy lányának 60 millió dollárért rendezett esküvőt. Az üzleti világban inkább a luxemburgi Arcelor szintén acélipari nagyvállalat felvásárlási kísérlete kapcsán ismert mostanában. Akár sikerül neki, akár nem a Mittal Steel igen attraktív befektetési célpont lehet bárkinek, hiszen profitjához képest igen alacsony értékén forognak a piacon a részvények, amit még az alaptermék árának erős szórása, vagy a fő tulajdonos miatti diszkont sem indokol.

No comments: