Wednesday, March 08, 2006

Miért vesztett Newton a Tőzsdén?

A cikk a tavalyi Profiterolban jelent meg.

„Ki tudom számítani a mennyei testek mozgását, de képtelen vagyok kiszámítani az emberi őrültséget”

Ezek Sir Isaac Newton, minden idők egyik legnagyobb fizikusának szavai, miután 20 000 fontot veszített a tőzsdén. Jogosan vetődik fel a kérdés: ha minden idők egyik legnagyobb hatású tudósa ilyen csúfosan megbukott a börzén, az átlagos intelligenciával megáldott befektető milyen esélyekkel indul a részvények és egyéb pénzügyi instrumentumok világában?

A pénzügyi piacokon megszámlálhatatlanul sok információ alapján kell döntéseket hoznunk. Így az első probléma az, hogy megtaláljuk a felénk ömlő adatokból a valóban fontosakat. Ezeket ezt követően strukturálni kell, hogy előkészítsük az elemzéshez. Ha ez megtörtént, a meglévő adatbázis alapján meg kell határozni, hogy az adott cég árbevétele, eredményei, fontosabb mutatói hogyan fognak alakulni a jövőben. Tételezzük fel, hogy Andre Kostolany szíves közbenjárására (hiszen fantasztikus humorával úgyis mindenkit meggyőz) segítségünkre siet a mennyországból egy angyal, aki a meglévő információkat felhasználva tökéletesen képes megjósolni a következő negyedév eredményét. Még ha a rengeteg munka, pénz és a csoda is az oldalunkon volt, lehet hogy ez is kevésnek bizonyul. Nem tudjuk ugyanis, hogy mi lesz a piac reakciója az eredményre.

Látványos példa az tavalyi nyár egyik slágerkibocsátása, az online pókeroldalt működtető Partygaming esete. Az egyik jó nevű hazai brókercég több alkalmazottja nagy hévvel ajánlgatta is az ügyfeleknek, így számos honfitársunk mondható a vállalat tulajdonosának. Néhány hónappal a kibocsátás után a Partygaming megjelentette gyorsjelentését, amely a várakozásoknak megfelelő volt. A piac reakciója viszont mindennek volt mondható, csak a várakozásoknak megfelelőnek nem. A cég értéke egyetlen nap alatt közel harmadával zuhant, és néhány héttel később a nyári maximum árfolyam felét sem érte el.

A tőzsdén a magas intelligencia, az elméleti tudás, a logikai készségek segítenek ugyan, de közel sem elegendőek a sikerhez. Ez a pszichológia, intuíció, valószínűségek és a bizonytalanság világa. Aki úgy gondolja, hogy valamit biztosra tud, tévedhetetlen, és saját egoját hasonló gondolatokkal hízlalja, el fog bukni. Senki sem tudja a jövőt megjósolni, senki sem mehet biztosra. Tényleg senki. 1998-ban minden idők egyik legnagyobb pénzügyi válságát idézte elő a Long Term Capital Management névre hallgató hedge fund, amelynek tevékenységében több Nobel-díjas közgazdász is aktív szerepet játszott. Ha valakiknek, hát nekik sikerülni kellett volna biztosra menni, de nem így lett. Ugyanebben az évben legsikeresebb időszakát élte egy olyan alap, amely néhány év alatt az egyik legelismertebb, bárki számára elérhető hedge fund lett a világon, és amelyet egy huszonéves osztrák rendőr alapított. A tanulság: nincs biztos recept, a tőzsdén bárki lehet sikeres, de balek is. A kulcs az, hogy hallgassunk a piac hangjára, és legyünk tekintettel arra, hogy a pénzügyi piacokat elsősorban a (tömeg)pszichológia irányítja.

Van olyan, több száz éves múltra visszatekintő módszer, amely nem veszi figyelembe a makrogazdasági adatokat és a vállalati eredményeket, kizárólag az árfolyam és forgalom adatok alapján dolgozik, mert ezek türközik a piacon uralkodó hangulatot. Ez a technikai elemzés. Ezzel az analízis fajtával mára több könyvtárat is meg lehetne tölteni, így jelen cikk keretein belül csak a lényegét tudom összefoglalni: a technikai elemzés foglalkozik azzal, hogy:

Megtalálja a trendeket, és igyekszik követni azokat.
Vizsgálja az egyes instrumentumok lendületét, illetve melyekbe folyik.
Meghatározza, hogy valamely részvény túlvett illetve túladott állapotban van, és várható a meglévő pozíciók miatt korrekció.
Összehasonlítja a különböző piacok, ágazatok, részvények relatív teljesítményét.
Elemzi, hogy a piac vagy az egyes instrumentumok éppen melyik ciklusában tartózkodnak.

A fenti felsorolás mindegyike a piacon uralkodó pszichológia árfolyamokra gyakorolt hatásának lenyomata. Fontos kiemelni, hogy jósolni minden ellenkező híresztelés ellenére a technikai elemzés sem tud, de (legalábbis a jó elemzők körében) nem is szeretne. Mindezt úgy teszi, hogy az árfolyamminták és hasonló alakzatokhoz explicit vagy implicit módon valószínűségeket rendel, és ez alapján hozza meg a döntéseket. Emellett más módszereknél szigorúbban kezeli a kockázatot, a diverzifikálás mellett ha valamelyik alakzatból az árfolyam nem a valószínűségének megfelelő irányban mozdul el, lezárja a pozíciót, stop-loss-t használ.

A XX. század és a kvantumfizika bebizonyította, hogy Newton törvényei a fizikai világban korántsem egyedüliek és „mindenhatóak”. A BIZTOS helyébe a VALÓSZÍNŰSÉG fogalma lépett. De nem kell a kvantumfizika bonyolult világáig elmennünk, ha a bizonytalanságot keressük. Egy tengernyit kapunk, ha a gazdasági lapok árfolyamadataira tekintünk. Talán éppen a bizonytalansággal való szembesülés hiánya volt az, ami Newton sikertelenségét okozta a tőzsdén. Ha elfogadjuk, hogy nincs általános igazság, megtettük az első lépést a sikeres befektetővé válás útján.


Mégis van olyan hely, ahol biztosra mehetünk, és kockázat nélkül próbálhatjuk ki a hazai és nemzetközi részvényekkel való kereskedést. Ez a www.tozsdeliga.hu oldal, ahol bárki díjmentesen, élő árfolyamok alapján kerekedhet, azzal a 10 000 000 virtuális forinttal, amelyet a játék szervezői bocsátanak rendelkezésére. Az oktatási anyagok között pedig számos hasznos cikket találhat – többek között – a technikai elemzésről.

A cikk letölthető PDF formátumban.

------------------------------------------------------------

Sokakat érdekelhet, hogy mi történhet a napokban történt esések után a piacon, általában Napi Jelentésünk erről beszámol. A külföldi piacokon több pozíciót stoppal zárni kellett. A várt kitörés megérkezni látszik, de jóval nagyobb esélyt adtam a felfelé történő kitörésnek, egyelőre az ellenkezője történik, így kivárunk. Az amerikai piacon nap végén történt pár swing fenékhalászat: GLD, MDY, CHAP, PCR, és a többször szép pénzt hozó PLXS is kitört, ami nem semmi ilyen környezetben.

No comments: