Sunday, March 19, 2006

A FED elnök beszéde - ne a szavakat, az árfolyamokat figyeljük!

A pénzügyi piacokon soha nem az a kérdés, hogy mi lesz a következő hír, vagy milyen számot fog tartalmazni a következő makrogazdasági adat, hanem az, hogy a hírre miként fognak reagálni a befektetők. Ezt a piac aktuális pszichológiai állapota, hangulata határozza meg. Alan Greenspan, az amerikai jegybank szerepét betöltő FED elnöke nagymestere volt az elemzők és alapmenedzserek lelkiállapot-húrjain való játékának. Mindig tudta mit kell mondani, ha meg kell nyugtatni őket, vagy éppen ellenkezőleg: ha le kell hűteni túlzott lelkesedésüket. Az új elnök, Ben Bernanke deklaráltan követni szeretné elődje útját, és az egész világra kiható monetáris politikában továbbra is kiemelt szerepet szán a pszichológiai ráhatásnak. Talán attól fog különbözni Greenspan-től, hogy nyíltabb, egyértelműbb lesz és kevésbé fog élni a ködösítés módszerével. Hétfőn ismét tanúbizonyságot tehet retorikai képességeiről, ezúttal a New York Economic Club előtt. Számos elemző fogja lesni minden szavát, és utána szép körmondatokban fogja elmagyarázni mire is gondolt az amerikai monetáris politika legfőbb irányítója. A piac pedig kedve szerint reagál. Ez fog igazi látleletet adni a befektetők valódi hangulatáról: ne a szavakat, az árfolyamokat figyeljük!

-----

A GOOG és a YHOO is (valószínűleg Vakmajom aktuális post-ja nélkül észre se vettem volna, annyire csak a GOOG-ra koncentráltam az ágazaton belül) az eddigi legígéretesebb short lehetőséget kínálja az elmúlt hónapokban. A beszállás időzítése most is kulcskérdés, de a tények: már lefelé mutató trendről beszélhetünk középtávon, nem tudnak a piaccal menni felfelé néhány napnál többet, a forgalom leült, gyönyörűen beszűkültek, és elfeküdtek a támaszon. Elképzelhető, hogy felfelé rántják őket, de akkor is szűk stoppal lehet pozíciót felvenni bennük.

---

99%, hogy vettem volna MT-t, de magyar idő szerint 9 után tört ki, és adta a jelzést, amikor már nem voltam kis hazánkban...Érdekes lesz a hétfő az acél és India kapcsán is...

No comments: