Friday, October 26, 2007

Sok minden van, ami eszedbe sem jut, pedig fontos lehet!

Feltettem nem szakmabeli, de befektetésekben jártas, több év tapasztalattal rendelkező ismerőseim közül tíznek az alábbi kérdést:

Ha a legutolsó amerikai részvénypiaci visszaesés alján (2002 október) befektettél 10 000 EUR-t az s&P 500 indexbe, ami eléggé jól tükrüzi a nagy tengerentúli vállalatok részvényeinek teljesítményét, akkor ma, vagyis 5 év elteltével mennyi pénzed lenne?

A tippek 15 000 és 25 000 EUR között szóródtak.

Első látásra nem tűnnek rossz sejtésnek, hiszen tudjuk, hogy az index azóta mintegy 73%-kal került feljebb, ami éves szinten 11,5%-os teljesítménynek felel meg. Ez alapján a helyes válasz 17 300 EUR lenne, ami...

Tévedés!

Ahhoz, hogy ezt a befektetést végrehajtsuk dollárban kell számolnunk. 2002 októberében 1 EUR 0,98 USD-t ért. Ma viszont már 1,43 USD-t kell fizetnünk, hogy visszakapjuk azt a bizonyos 1 EUR-t. Így a fenti 73%-os teljesítmény valójában csak 18%, vagyis 11 800 EUR a helyes válasz, ami 3,4%-os éves szintű teljesítményt jelent. Más szóval egy európai befektető nagyjából annak megfelelő eredményt realizált, amit egy sima hazai állampapír befektetéssel tudott volna, és akkor még az európai részvénypiacokról nem is beszéltünk.

Nem mindegy tehát, hogy amellett hogy egy befektetési döntést meghozunk, pontosan melyik részvénypiacot választjuk, és ez csak egy példa volt a sok döntési lehetőség közül.

Ehhez hasonló fontos tanácsok hangoznak el a Hova Tegyük Pénzünket? alapozó előadásunkon, amelyért mindenki annyit fizet, amennyit jónak lát, a bevételt pedig jótékony célra fordítjuk (legutóbb például a WWF Magyarországnak). A jelentkezési határidő: vasárnap éjfél.


Az előadás jövő kedden, 30.-án késő délután lesz. Utána 2 nappal pedig egy közel két hetes részben szakmai, részben pihenést szolgáló útra megyek, egy sokkal kellemesebb klímájú helyre...

Nemsokára többet is elárulok.

No comments: