Monday, March 05, 2007

Daxakadás

A címben lévő mókás szóösszetétel az én agyam szüleménye, remélem tetszik.



De komolyra fordítva: a DAX a csúcsához képest 5 kereskedési nap alatt elveszítette az értékének közel 9%-át. Semmilyen fundamentális ok, valós hír nem volt mögötte. Két fő következtetést vonhatunk le:

- A piacokat egyre inkább a pszichológia vezérli, pár nap alatt EUR vagy USD százmillilárdok tűnhetnek el vagy jelenhetnek meg a tőzsdék vagy indexek összesített kapitalizációjában. Ezért ha nem akarunk ilyen hirtelen sokkokat, alkalmaznunk kell a technikai elemzést és a hozzá kapcsolódó kockázatkezelést.

- Ha fundamentális alapon fektetünk be, akkor pedig ki kell bírnunk az ilyen sokkokat. Valamint nagyon hosszú évekre szóló türelemmel kell lennünk.

---

Szépen jönnek az ötletek a nyugdíj kérdésre, ma vagy holnap eredményt hirdetek. Legyen a "beküldési határidő" ma 16 óra.

2 comments:

Anonymous said...

Más oldalról azt hallottam: egyre többet használják a technikai elemzést. Viszont ha tényleg a pszichológia irányba tolódik el minden, akkor elemzéssel már nem sok mindent lehet majd elérni... Fűrésszel nem lehet kenyeret vágni:)

Anonymous said...

hoppsz, elírtam: egyre többet és egyre többeN