Wednesday, March 28, 2007

"Végy olcsón, ne adj el soha"

Ez az Economist egyik blog-jának egyik bejegyzéséhez tartozó címe. Ezúttal azonban nem befektetési stratégiáról, hanem a klímaváltozás elleni védelemről van szó. Korábban már írtam a CO2 tőzsdéről, ahol a magas kibocsátók megvásárolják a kibocsátási lehetőséget, akik pedig alulteljesítették a kvótát, eladhatják nekik. Ezzel hatékonyan lehet csökkenteni a kibocsátást, hiszen mindenki a saját üteme és büdzséje szerint állhat a kérdéshez.

Ez persze elsősorban nagy cégeknek szól, de már magánszemélyek is hozzájárulhatnak a kibocsátás csökkentéséhez. Az ötlet egyszerű, de remek: végy egy (vagy több) tonna CO2 kibocsátást, és ne add el! Ha tartod a pozíciót, akkor kiveszed a felhasználási keretből, ezt már nem lehet felhasználni. A technikai lebonyolítást a co2quota.org címen egy alapítvány végzi.

Én vettem 1 tonnával (eléggé az elejét csíptem el - 226. vagyok), valószínűleg nem utoljára. Tedd ezt te is! Küld tovább másoknak is!A co2quota.org oldalára Antal Dániel blog-ja hívta fel a figyelmet, köszönet érte.

2 comments:

Pjotr said...

Az ötlet remek! Nyitottam is egy "nagyon longot" :))

#228 - 1T CO2 :)

Faluvégi Balázs said...

:)