Wednesday, March 28, 2007

Az élen járók választják a NYESZ-t?

Az elmúlt hetekben volt pár alkalommal szó a Nyugdíj Előtakarékossági Számláról. Az OTP minden fiókjában megtalálható OTP Bankó magazinban találtam egy érdekes statisztikát.


A részvények és a befektetési alapok aránya sokkal magasabb az OTP-nél vezetett NYESZ-eknél, mint a teljes befektetési állományon belül. Például a 27%-os részvényarány mintegy tízszerese a 38%-os befektetési alap állomány majdnem kétszerese a megszokott arányoknak. Tény, hogy a közvetlen összehasonlítást nehezíti, hogy a NYESZ-re azértminden nem pakolható (pl. bankbetét), de a számok még így is szépek. Ebből két dolgot valószínűsítek:

- Azok választják a NYESZ-t, akik amúgy is előrébb tartanak mind anyagilag, mind pénzügyi tudásukban a magyar átlagnál.

- Vélhetően sok fiatal vagy fiatalabb középkorú választja a NYESZ-t és gondolkozik hosszútávra, mivel az idősek pár évre már vélhetően nem mernének részvényekben kockáztatni.

Kár, hogy a teljes lakosságon belül az arányuk még mindig elenyésző. De élen járnak, talán egyre többen vesznek példát róluk.

---

Írtam egy cikket 7 tanács a tőkegarantált alapokhoz és a szép nőkhöz címmel. Itt tudjátok elérni, ha már regisztráltatok a www.bwm.hu oldalon, és be is vagytok lépve. Ha nem, akkor itt tudtok regisztrálni. Díjmentesen van, de email címet meg kell hozzá adni.

No free lunch.

3 comments:

Anonymous said...

Kedves Balázs! Több helyen is olvastam hogy NYESZ számlát nyugdijas is nyithat. Befektethet, gyűjtögethet, stb., az egyetlen korlátozás: 3 év múlva veheti fel adómentesen a befektetett összeget és a hozamait. Rögtön felmerült bennem a kérdés: ezentúl mindenki (pl. családok) a nagymamákon "keresztül" menedzseli a befektetéseit? A millió befektető nagymami országa leszünk? De most komolyan: a kötelező magánpénztáraknál ill. az önkéntesnél is a legrövidebb: 20 év az az idő amikor adómentesen ki lehet venni a pénzt (10 év után a hozamok, 20 év uán az egész adómentes). Szóval ez a 3 év NAGYON jó kis rövid-középtáv, adómentesen, nem? Hajrá nagymamik! :-)

Anonymous said...

...még valami, viccen kívül :-) Azt a bizonyos évi 130e Ft-os állami támogatást az előbb nem is említettem... Szóval, a legtöbb magyar családnak max átlag 1-2 M Ft az össz megtakaritása. Namost ha ezt a nagymami menedzseli mondjuk a pénzügyekben picit tájékozott veje tanácsaira hallgatva akkor a szép hozam mellett évi 130e Ft állami támogatást, mindezt 3 éven keresztül es adómentesen - akkor nagyon jól jár mindenki!

Anonymous said...

Még egy dolog (aztán befejezem :-) szóval nem értem hogy miért nem kezdődött meg azonnal és rohamokban a nyugdijasok NYESZ szla nyitása 2006 óta, azóta hogy NYESZ van?? Hiszen jött a kamatadó, amikor mindenki hirtelen a bankbetétekből legalábbis befektetési alapokba rakta gyorsan a pénzét. Hiszen ha az egész csalad befektetését nem is, legalább a saját kis megtakaritásukat NYESZben tarthatnák a nyugdijasok, nem? Az OK, hogy 3 évig nem férhet hozzá csak ha megfizeti a kamatadót ill. visszafizeti az állami támogatást (úgy értem ha idő előtt mobilizálni kell a pénzt), de rosszabbul nem jár csak jobban, hiszen az egyéb befektetési lehetőségeknél is meg kell fizetni a kamatadót. (Úgy tudom, az előbb említett bef. alapoknál is csak az első pénzkivét adómentes, a másodiknál már kell adót fizetni.)Ha meg nem kell kivenni a pénzt akkor meg jól járt, de nagyon.
Nem tom hogy én értek valamit félre, vagy pedig ez egy olyan lehetőség amit sokan nem használnak ki???
Köszönöm, ha válaszolsz!