Monday, February 19, 2007

A milliárdos miniszter és a hitelkártya tartozás

Az Index közölt egy cikket a két SZDSZ elnökjelöltről, fontos és kevésbé fontos pontokon összehasonlítva őket. A befektetési kultúra szempontjából a két politikus megtakarításai az érdekesek. Ezt a területet egyébként az egyik jelölt, nevezetesen a gazdasági miniszter is fontosnak tartja. Ennek tükrében még megdöbbentőbb, ami Kóka János neve mellett szerepel a "megtakarítások" rovatban, gondolom a vagyonnyilatkozatából ollózva (kiemelések tőlem).

"49 960 amerikai dollár értékpapírban, 172,5 millió forint óvadéki betét, 10 millió forint lekötött betét, 3 millió forint készpénz, pénzintézeti folyószámlán 2 millió forint, 122,3 millió forint egyéb befektetés, 440 ezer forint hitelkártya tartozás"

Remélem, hogy ez csak valami vicc, mert ez nem lehet ép ésszel megmagyarázni, racionális indokokkal biztosan nem. Miért kér ki valaki THM 50%-60%-ok mellett egy hitelkártyát, amikor a folyószámláján is több millió Ft-ja van? Ezt még azzal sem lehet megindokolni, hogy hirtelen tetszett meg valami és minden le volt kötve. Azzal sem, hogy a miniszter úr a 45 napos határidőn belül kamatmentesen használta ki a kártyát (egyéb díjak, ráadásul milliárdos döntési jogkör mellett pár ezer Ft-ot akart spórolni?). Esetleg a választópolgároknak jelezte, hogy néha ő sem úszik a pénzben (pedig de)? Aki tudja mi van a háttérben, legyen szíves kommentelje be.

Bármi is van emögött, az biztos, hogy nem mutat jó példát azoknak akik egészségesebben szeretnék a pénzügyeiket kezelni...

4 comments:

Anonymous said...

Szia Balázs!
A hitelkártyának illetve használatának több előnye is van. Én kiemelnék egyet, ami nálam az egyik legfontosabb és gondolom ebben az esetben is részben magyarázat lehet. KÉSZPÉNZKÍMÉLŐ.
Ha a cikket logikusan szeretnénk értelmezni, akkor tudni kellene időben a HK tartozás mikor keletkezik, illetve a KP mikor keletkezik. Az hogy egy adott pillanatban az az egyenleg, amit a cikk közöl, kevés info. Arról már nem is beszélve, hogy a KP a zsebben van, otthon a széfben, vagy a család vmelyik tagjánál.
A hitelkártya tartozások THM-je, ha nem fizetjük meg teljes tartozásunkat fordulónapkor, akkor a fennmaradó tartozásra 35%-50%-ig szór.
Üdv: Gamer

Faluvégi Balázs said...

Szia,

Igen, ezért is említettem a 45 napot. De még ez sem ad magyarázatot, nem hiszem, hogy így akarna egy milliárdos, programokkal agyonzsúfolt ember pár ezer Ft-ot spórolni.

Emellett sima debit card (itthon talán a leggyakrabban használt fordítás a bankkártya) is használható az amúgy is feltűnően magas folyószámlaegyenleghez. Nekem pl. ilyen van, pedig sokkal kisebb az egyenlegem, mint az adott pillanatban Kókáé.

Anonymous said...

hi
én sem hiszem, hogy Kóka Úr a pár ezer forint miatt használná a hitelkártyát. Inkább megszokásból. Ezért jó ügyfél a banknak, hiszen előbb utóbb a 45 napon úgyis bárki túlszalad (önfegyelem és pszichológia, tiszta tőzsde...)a "programokkal zsúfolt"-ság miatt ő is. Ő private ügyfél valszeg+cégei, egyéb kondik inkább 0 felé konvergálnak, de összességében a bank nagyon jól keres rajta.
Egyébként egyetértünk csak lehet én más szemszögből vizsgálódok

üdv, és jó a blog
gamer

Faluvégi Balázs said...

Persze, sokan vannak, akik lustaságból, vagy nemtörődömségből, vagy azért mert a nyakukba szakadt a munka, túlszaladnak a határidőn.

De legalább egy témában megszolaló közszereplő figyelhetne erre, főleg amikor a vagyonbevallásának megfelelő részét töltögeti ki.