Tuesday, February 13, 2007

Churn 'em, and Burn 'em

Tegnap megint felhívtak egy cseh brókercégtől (nem attól, akik pár hónapja hívtak), és nagy hangzavar közepette a szokásos módon felépített szöveget nyomták le (jellemző, hogy utána sem néznek, hogy mi a foglalkozása annak akinek a számát kinézik az adatbázisból). Egy céget, és egy aktuális nagyszerű lehetőséget ajánlottak. Ehhez persze "gyorsan és most kell cselekedni". A telefonáló részletes képzést a hideghívásból, de szakmai tudása alulról súrolta a nullát.

Tudjátok kire emlékeztetnek ezek az emberek? Az egymás hegyén-hátán dolgozó brókerekre a a Tőzsdecápák című filmben. Az egyik jelenetben két kolléga, Bud Fox (Charlie Sheen), nem fogad el haverjától Marvintól egy meghívást egy kosármeccsre, mert az estét az elemzésre akarja szánni. Erre Marvin kissé felkapva a vizet azt mondja, hogy ne foglalkozzon azzal mi lesz a piacon, hanem: "Come on forget charts, will ya? We’re not fund managers here baby. Churn ‘em and burn ‘em." (Ugyan már, felejtsd el a grafikonokat! Mi nem portfolió menedzserek vagyunk, öreg. Húzz ki belőlük annyi pénzt, amennyit csak lehet). Az összes idézet a filmből itt.

A Churn 'em and Burn 'em régi szólás az angolszász területen dolgozó brókerek között. A lényeg: adj elő egy jól hangzó történetet az ügyfélnek, és csinálj vele annyi ügyletet, amennyit csak tudsz, és sajtolj ki belőle amennyit csak lehet, függetlenül attól, hogy ez neki jó vagy nem...

"That means win the client over, give them a good spin story about a stock, get them to do as many trades as possible whether it's good for them or not, and keep doing it until you have used up all their money." (Forrás)

A szomorú az egészben, hogy nem önmagában az ügyfélkereséssel van a baj (pl. nemrég hívtak egy magyar cégtől is, ők nem kábítottak kihagyhatatlan lehetőséggel), hanem azzal, hogy mindez etikátlan (mégcsak nem is törvénytelen) módon, és nevetséges szakmai tudás alapján történik. Akik művelik ezzel lehet, hogy rövid távon sok pénzt keresnek, de hosszú távon maguk alatt vágják a fát. Sajnos közben az ügyfelek pénze és bizalma alatt is. Innen is üzenem nekik: szégyelljétek magatokat.

Azoknak, akik félnek, hogy besétálnak a csapdába nem lehet eléggé hangsúlyozni: SOHA NE HIRTELEN JÖTT ÖTLET VAGY TIPP ALAPJÁN FEKTESSÜNK BE!

1 comment:

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.