Friday, October 06, 2006

Ha már csehek...

Több kérdést is kaptam az előző post-ban említett cseh brókercégről. Amit tudok, azt szívesen elmondom mindenkinek magán email-ben, de jelzem, hogy csak másodkézből származó információim vannak. Emellett számos külföldi brókercég van, aki hasonló, vagy szélesebb körű szolgáltatásokat kínál. Csak azért nem érdemes egy külföldi céggel leszerződni, mert beszélnek magyarul, vagy tartanak egy 3 órás előadást.

---

Nagyon érdekes cikk jelent meg a HVG-ben a cseh internet milliárdosokról. Gyakorlatilag az első három portal-t egyetimsták alapították, és részben vagy egészben tartják a kezükben mind a mai napig. Mindegyik cégnek forintban sok milliárdos csak a reklámbevétele. Mi a helyzet nálunk? Egy német tulajdonú internetóriás tarol szinte mindent, illetve egy holland tulajdonú médiacég is ott van a második helyen. Nemrég a Habostortát is eladták, egy másik német cégnek. Egyedül az Index küzd - igaz most már erős tulajdonosi háttérrel - magyar tulajdonúként, de ott sem igazi egyetemista-kollégium-garázs sztori van a kezdeteknél. Csak remélni merem, hogy a különbség csak véletlen, és nem a hazai gyengébb vállalkozókedvvel magyarázható.


---

Ma nem nagyon volt érdemes új pozíciót felvenni. Pár nap emelkedés utáne (egyelőre?) nem volt igazi korrekció, és kevés részvény mozog megfelelően. Viszont optimizmusra bíztató jel, hogy már a Nasdaq-on is jóval 100 fölött volt tegnap az új csúcsok száma, az új éves minimumokhoz képest. Némi small cap erő kéne, és akkor lehet egy erős negyedévünk.

No comments: