Wednesday, October 18, 2006

300 000 dollár fizetés egy évben?

A statisztikák szerint ez a Wall Street (szélesebb értelemben véve: a bankok, brókercégek) alkalmazottainak átlagos fizetése. Egészen pontosan 289 664 dollár.

http://index.hu/gazdasag/vilag/wsfizu061018

Árnyalnám a képet. Az összeg átlag, amit néhány ezer kiugróan kereső ember jövedelme húz felfelé. A medián érték valahol 120-130 e USD környékén lehet becslésem szerint.

Az összeg bruttó, szövetségi és helyi adókkal együtt kb. a 60%-a marad meg.

A megélhetés még az Egyesült Államokban jellemzőnél is lényegesen drágább. 2000 dollár alatt még egy egérlyukat sem lehet bérelni Manhattan-ben. A legtöbb belvárosban dolgozó ember tömegközlekedéssel jár munkába (az arány egész NY-on belül kb. 20% - Budapesten: 35%). A fő ok: a parkolási díjakban van. A kezdő óránkénti parkolási díj mintegy 25 USD, és bár utána progresszíven csökken, még mindig horrorisztikus.

Ahhoz, hogy valaki egy nagy nevű és bőkezű fizetést osztogató befektetési bankhoz kerüljön 5-6 év kőkemény tanulás, kiugró intelligencia, és évi 25-50 000 USD közötti tandíj és kapcsolódó tanulási költségek kellenek. De ez még kevés. Egy-egy állásért többszáz emberrel kell megkűzdeni, néhány zseni kivételével 30-70 állásinterjún kell részt venni a sikerig.

Sok múlik a bónuszokon. A fenti összeg közel 40% év végi bónusz, ami csak akkor kerül kifizetésre, ha a cégnek abban az évben jól ment. Ez az esetek 60-70%-ban van így, de csak 20%-ban zárnak kiugró évet.

Ha viszont nagyon rosszul megy, más - erős szakszervezetekkel rendelkező - "iparágakkal szemben, nagyon gyors tízezres elbocsátások vannak az ágazatban és lehetetlen állást találni.

A cikkben említett, ágazatban dolgozó 170 000 ember ugyan soknak tűnik, de ne feledjük, hogy New York az Egyesült Államok és a nemzetközi pénzvilág egyik legfontosabb központja, így a munkaerő nagy része ide koncentrálódik.

A munkaidő jóval az átlag felett van, napi 12-14 órák egyáltalán nem számítanak kivételesnek. Emellett a stressz is nehezen viselhető, sokan 5-10 év alatt kiégnek, vagy tönkremegy az egészségük.

OK, mindezek ellenére sokkal jobb New York-ban és ebben az ágazatban dolgozni, de senki ne higyje, hogy ezt ingyen, vagy akár olcsón adják...és itt nemcsak a pénzről van szó.

No comments: