Monday, July 24, 2006

Nyaralni és poziban voltam

Nézzük az előző bejegyzés alapján sorban, hogy mit történt.
"XLE: vitathatatlanul a legerősebb szektor, van ami felfelé vigye (a választ a benzinkutatknál kapjuk meg), szagolgatja a kitörést, szép alsó árnyékot hagyott ma maga mögött."
Már legközelebbi hétfőn rámcáfolt a piac, az olaj zuhanni kezdett, magával rántva a szektor ETF-et is. Stop szinten automatikusan kiszálltunk. Az olaj érdekes állatfajta még a commodities-en belül is, ennek kapcsán pár hete megjelent cikkem:
"FAL: ismerem a funda hátteret, de akkor is gyanúsan kúszik új csúcsra, meglátjuk."
Megtörtént az új csúcs beállítása és gyakorlatilag korrekció nélkül kúszik (ugrik) felfelé. Stop a rés aljához igazítva, így legrosszabb esetben is (kivéve persze a komolyabb downside gap-et, aminek itt azért van némi esélye), közel 3% profit biztosítva van.
"DIA: Negatív hangulatban pár napra menedéket találnak itt az ortodox alapkezelők, alsó árnyék és támasz is van."
Bevált a számítás, a Dow részvényeibe menekültek az alapkezelők, miközben a piac nagy része esett. Hét közben ránéztem a grafikonra és 108-ra felhúztam a stoppot, bár valamivel szerencsésebb lett volna, ha a nagy vételi nap és a pozitív korrekció kifulladásának első jelére zárom a pozíció felét, de ez csak utólag látszik igazán. Az enyhe nyereség már így is kódolva van.
Az elmúlt hét és a fenti 3 pozíció jól példázza hogy működik valójában a kereskedés. 3 pozícióból egy szinte azonnal sikertelen lett. Az ilyet bármiféle megfontolás nélkül zárni kell kis veszteséggel, ha technikai alapon kereskedik az ember. A második pozíció úgy áll pozitív tartományban, hogy nem törődtünk semmivel, csak a chart-tal. Követjük a stoppal és ha tartja a trendet, hízlaljuk a nyereséget, amíg lehet. A harmadik esetben a vártnál is jobb eredmény jött ki, de más jeleket kaptunk: a hirtelen jött nyereséget - ha van rajta erre okot adó technikai jel - részben vagy egészben zárni kell. Aktívan érdemes menedzselni a pozíciót, ha csak nem érünk rá 15 évet ülni egy-egy részvénycsomagon.
Három pozíció, három kimenetel: mindegyikre aktívan reagálni, mert mindegyik másként viselkedik. Ennek sokkal nagyobb jelentősége van, mint amit a legtöbb befektető gondolna.
---
A piac egyébként gyenge, részletek itt:

No comments: