Wednesday, April 26, 2006

Tisztességes üzlet

A múlt heti és azelőtti kellemetlen kérdések kapcsán senki nem gondolt a hazai helyzet egy igen érdekes vetületére. Jómagam sem, pedig számos oldalával nap mint nap szembesülnöm kell. Tegnap viszont kaptam egy érdekes levelet erről.

"1. Úgy döntöttem, hogy némi pénzt megpróbálok a tőzsdén befektetni, napi, illetve swing stratégiákkal. Viszont valami azt súgja, hogy a környezetemben élőknek, üzletfeleimnek nem lenne jó, ha tudnák ezt rólam. De én magam sem értem, hogy miért gondolom így. Szerintem ugyanis a tőzsde tisztább és tisztességesebb, mint sokminden egyéb, amivel rengetegen foglalkoznak "üzlet" címén manapság.

2. Hányan vannak vajon ma Magyarországon olyan "kisbefektetők", akik a BÉT-en próbálnak párszázezer, vagy egy-két millió forint tőkével rendszeres bevételhez jutni?"

Maga a tőzsdézés Magyarországon társadalmilag is kellemetlen kérdés. Csak teljesen egyetérteni tudok a levélíróval. A tőzsdei befektetés szinte minden más üzletnél tisztább. Ha nem számítjuk a bennfentes információkat (ami a legtöbb kisbefektetőnél még az ő legnagyobb hitük ellenére sincs meg), akkor mindenki, de legalábbis a nagy többség az esetek nagy többségében egyenlő esélyekkel indul. Hány ilyet tud bárki is mondani? Nem sokat.

A kettes kérdésre a legtermészetesebb válasz: nagyon kevés. A valós szám jó esetben éri el a 20 000 főt, ami arányaiban is a töredéke a Nyugat-Európában tapasztalt átlagnak, nem is beszélve az angolszász példáról. A többségük a végsőkig becsületes ember, jóval az átlag feletti intelligenciával.

A levélíró ismerősei valószínűleg félnek a tőzsdétől. Vagy érzik, hogy ez rengeteg tanulással és munkával jár, amihez idő és energia kellene. Nekik bizonyára könnyebb egy kifogással elhárítani a lehetőséget.

---

A modellportfólióink szépen javulnak, annak ellenére, hogy a valós teljesítmény nem volt túl jó áprilisban eddig. Az ellentmondás két oka: azok a modellportfoilók húzzák fel a teljesítményt főleg: amelyeket keveseknek lehet megjátszani, vagy nagyon kockázatosak. Említettem már jóval lejjebb, hogy a kétszeres kockázat gyakran nem kétszeres, hanem többszörös hozamot jelent. Érdemes tehát kockázatot vállalni.

Ezt esetleg a potenciális magyar kisbefektetőknek is érdemes megfontolnia...

http://www.bwm.hu//elemzesek/Modellportfolio_kalkulator.xls

No comments: