Tuesday, April 18, 2006

Már a Nobel Alapítvány is Hedge Fund-ba fektet

Egy újabb lépés az új korszakba. Egyre kevesebben bíznak a vegyél részvényt (kötvényt, bármit) és ülj rajta idejemúlt stratégiájában. A mostani mérföldkő, a Nobel-díjat kiosztó alapítvány, amelyik tőkéjének egy részét most egy összetett stratégiákba fektető fund of funds alapba teszi a pénzét. A tét nem kicsi: ebből az összegből fizetik évről évre a Nobel díjasokat.

Nyilván a világ bonyolultabbá válik a mostanra már divatossá vált hedge fund-ok előretörésével, de ez nem is baj. Ilyen a verseny.

Magyarországon van hedge fund vagy ehhez hasonló megoldás? Hogyne lenne, még ha részarányuk el is törpül a többi kőkorszaki befektetési forma mellett.

Például a Bridge Wealth Management tanácsadási megoldásai is ezek alapján működnek, de ide sorolható pár brókercég managed futures szolgáltatása (van automatikus rendszer is: Marilyn), illetve két Aegon alap, és persze a Concorde féle VM alap is. Jelenleg az ezekben lévő összeg még merész becslésekkel sem éri el a 7 milliárd Ft-ot. 3 éven belül tízszer ennyi lesz.

No comments: