Tuesday, February 12, 2008

Magyar cég az amerikai tőzsdén

Ehhez hasonló szalagcímekkel jelent meg néhány cikk az elmúlt napokban és hónapokban egy magyar alapítású cégről (Power of the Dream Ventures), amely a tengerentúlon kíván tőkét bevonni, hazai szabadalmak hasznosításának céljából. Külön nem akartam itt a blog-on ezzel foglalkozni (lejjebb leírom, hogy miért), de most két email-t is kaptam, amiben arról kérdeznek, hogy érdemes ennek a társaságnak a papírjaival foglalkozni.

Akik eljönnek az előadásainkra, azoknak talán unalomig csépelt mondat, hogy két fő ága van a befektetési döntéshozatalnak, elemzésnek: a technikai, és a fundamentális megközelítés. Az első főként a részvények árfolyamadataiból, a piaci pszichológia jelzéseiből von le következtetéseket, míg a második a cégek hátteréből, makrogazdasági hírekből, stb. próbálja megbecsülni, hogy egy adott társaság alul vagy felülértékelt. Mi inkább az első módszert követjük, de ez természetesen nem jelenti azt, hogy a másodikat rossznak tartanánk.

A technikai megközelítés azonnal kiejti a képből a vállalatot. A kereskedés még el sem kezdődött, adatok nem állnak rendelkezésre, ehhez legkevesebb fél évet kellene várni. Sokkal nagyobb baj azonban, hogy ahova a cég részvényeit bevezetik (a listázás szó jobb lenne), az nem egy tőzsde, ellentétben azzal, amit a cikk sugall, hanem egy tőzsdén kívüli piac, ahol árfolyamok megjelennek, sőt megjelenHETnek. Az ún. OTC BB-n lévő részvényektől mindig eltanácsoltam minden ügyfelemet, akiben felmerült a gondolat, mert alacsony a forgalom, és a cégek többségének az árfolyama könnyen manipulálható, és egyébként sem nagy erőfeszítés ide bekerülni. Ha kapsz spam-et amiben részvényt ajánlanak, az nagy valószínűséggel ezen a piacon van. Ugyanakkor tény, hogy sok vállalatnak ez a piac jelenti az előszobát az igazi tőzsdékhez.
Egy korábbi cikkben egyébként azt is állították, hogy ez a vállalat lesz az első magyar, amelyiket amerikai piacra bevezetnek, de ez természetesen nem igaz, hiszen a Matáv, ma már Mtelekom a mai napig forog kint, de emlékezhetünk az Euroweb-re is.

Ha a technikai megközelítést elvetettük, akkor nézzük a fundamentális megközelítést. A cég honlapját, és egyéb netes forrásokat átnézve azt kell, hogy mondjam: túl kevés információ áll rendelkezésre ahhoz, hogy akár megközelítőleg is elemezhesse az ember a vállalatot. Az indulás egész egyszerűen túl közel van, a tulajdonukban álló szabadalmakról pedig csak egészen felületes információk érhetőek el. Az itthoni és amerikai befektetőknek is nagyon kevés, ha a cég vezetője egy interjúban azt nyilatkozza: "a PDV-nél több olyan technológia van az asztalon, amelynek piaci értéke igen jelentős, dollármilliárdos nagyságrendű lehet".

Így a második megközelítés esetén is azt tudom mondani, hogy nem ajánlom a befektetést...most. Csak akkor ha valaki legalább 5 évben gondolkozik, még az általam szajkózottnál is nagyobb kockázatot vállal arra a tőkéjére, amit a PDV-be fektetne, és sokkal több információt kaphatna a vállalattól (erre nem látok más lehetőséget, mint a cég Investor Relations-ért felelős vezetőjét megkeresni).

Amit viszont ajánlok: dőljünk hátra a fotelünkben, és néha pillantsunk erre a cégre. Az ötlet jó, az alapfilozófia több mint szimpatikus, az biztos, hogy érdekes lesz követni az eseményeket. Ha beválik, még mindig lesz bőven idő beszállni.

5 comments:

Anonymous said...

Ha "a cégek többségének az árfolyama könnyen manipulálható", nem ennek kellene az igazi paradicsom-nak?

Anonymous said...

Mit jelent,hogy nem nagy erőfeszítés ide bekerülni?! Tudtommal sok pénz és kb. fél év kell hozzá, mire felkerülhet egy cég.

Anonymous said...

A BÉT lassan nemhogy nem vonzza, hanem egyenesen taszítja a cégeket...
Egyébként ez az "érdektelenséggel és gyanakvással kénytelenek szembesülni" szöveg érdekes olyan szempontból, hogy ott nem lesznek kénytlenek semmilyen gyanakvással szembesülni? Nálunk nem kereste volna meg őket senki?

Anonymous said...

Mtelekom még mindig kint van az NYSE-n. (MTA)

Faluvégi Balázs said...

Üdv,

"Ha "a cégek többségének az árfolyama könnyen manipulálható", nem ennek kellene az igazi paradicsom-nak?"

Négyszer elolvastam a kérdést, de nem értem, kérlek fejtsd ki.

"Mit jelent,hogy nem nagy erőfeszítés ide bekerülni?! Tudtommal sok pénz és kb. fél év kell hozzá, mire felkerülhet egy cég."

Fél év tőzsdei bevezetés szinten, az összes előkészítő, jogi, és egyéb tevékenységgel elég rövid idő. De ami igazán fontos: nincsenek igazi követelményei a bevezetésnek, nagyon kicsi és instabil cégek is bekerülhetnek. Ettől még lehet jó egy vállalat, de valószínűleg eléggé a kezdeti stádiumban van.

Ismerek nem egy embert, aki minden befektetett pénzét elveszítette nagyban beharangozott OTC BB-s részvényekkel.

krmk: a cikkben írják, hogy itthon süket fülekre találtak. Gyanakvással egészen biztosan kint is találkoznak.

candidatrader: Fogalmam sincs miért írtam múlt időt, javítom, köszi.