Sunday, February 03, 2008

Politikusaink befektetési szokásai

Sosem értettem ezt a nagy felhajtást a vagyonnyilatkozatok körül. Sőt, azt sem értettem soha, hogy minek turkálunk más zsebében, és milyen joggal. A szándék világos: a közpénzek feletti befolyással rendelkező emberek vagyona elvileg tükrözheti, hogy legálisan szerezték-e a vagyonukat. A politikusok egy része nem vesz részt a korrupcióban, a másik részük igen (a kettő közötti arányról fogalmam sincs). Az utóbbi csoportba tartozóknak nyilván megvan ahhoz az esze, hogy miként rejtse el a szürke vagy fekete forrásokból érkező jövedelmét, ergo ez a vagyonnyilatkozatban nem fog szerepelni. Tehát ennek az egésznek nem sok értelme van.

De ha már egyszer közzétették, akkor nézzük meg, hogy mennyire korszerűek a politikusaink befektetési szokásai.

Általánosságban elmondható, hogy a politikai elit megtakarítási szokásai jóval fejlettebbek, mint a magyar lakosság átlaga, és nemcsak amiatt, hogy van mit a tejbe aprítani. A második megállapítás, hogy a viszonylag felvilágosult megtakarítási szerkezet többsége arról árulkodik, hogy a politikusaink nem szeretnek/nincs idejük befektetéseikkel foglalkozni. A harmadik, már negatívabb észrevételem, hogy a többségük elég komoly, gyakran tőkeáttételes részvény, de sokkal gyakrabban tőkeáttételes ingatlanspekulációt folytat, vélhetően anélkül, hogy ez a tény tudatosulna bennük, ráadásul gyakran nem túl hatékony módon.

Hagyó Miklós: egy sor ingatlan tulajdonosa, főként a főváros elegáns részén, de eközben úgy tart 35 millió Ft-ot bankszámláján, hogy nagyjából ugyanennyi hitele is van. Miért nem törleszti? Ha van rá kamat, akkor nagyot veszít vele. Ha nincs, akkor a megtakarításán alacsony a hozama.

Hiller István: Több telek tulajdonosa, miközben 15 m Ft devizahitele is van: ingatlanspekuláció, méghozzá komoly devizakitettség mellett.

Horváth Csaba: "Megtakarítás: 13 millió Ft készpénz, 17 millió Ft pénzintézeti folyószámlán, 28 millió Ft bankban." Enyhén szólva sem modern ennyi készpénzt és szimpla folyószámlán lévő összeget tartani...de vajon mi a különbség a folyószámlán és a "bankban" között?

Kapolyi László: Az egyik legnagyobb és egyben legjobban kialakított portfolió. A tőke nagy része befektetési alapokban, ennek egyik része dollár alapúakban (bár ezzel az utóbbi években nem volt szerencséje), de van vélhetően biztonságosabb kötvényalap és emellett még ingatlanalap is.

Kubatov Gábor: Bár viszonylag ügyesen diverzifikált (megosztott) befektetésekkel kezd különböző devizákban és forintban, a végén kiderül, hogy megtakarításai nagy része készpénzben van.

Kuncze Gábor: A lista legnagyobb részvényspekulánsa. Miközben 20 millió Ft feletti tartozása van, Mol, OTP és Fotex részvényekkel rendelkezik. Ha a hitelnek (főként piaci) kamatterhei vannak, akkor kissé zavaró, hogy közel 5 m Ft értékben diszkont-koncstárjegyei is vannak.

Magyar Bálint: Egy ingatlanra 30 millió feletti piaci kamatozású hitel, amihez ha van előtörlesztési lehetőség (szinte mindig van), akkor a folyószámlán és devizabetétben lévő 7,5 m Ft-on, legalább évi félmillió Ft feleslegesen kidobott pénz van.

Orbán Viktor: Szinte majdnem ugyanez. Tőkeáttételes (hitelből finanszírozott) ingatlanspekuláció, ami még nem lenne feltétlenül baj, ha kockázatkedvelő, de eközben a hitel nagyrészére vonatkozó készpénz, amit ha előtörlesztésre használna fel, a kamatköltségeket vélhetően hét számjegyű összeggel csökkenthetné.

Áder János: Meglepő túlsúly életbiztosításokban. Arról nem szól a fáma, hogy ezt milyen időszakra kötötte, de csak akkor járt el jól, ha legalább 10 évre és igénybe vette az adókedvezményeket.

(Az adatokat az alábbi összeállításból szemezgettem.)

6 comments:

Anonymous said...

Ha jól emlékszem, Magyar Bálint és Orbán is az Orbán féle lakástámogatási rendszerben vett fel hitelt (30 MHUF volt a lehetséges maximum). Namost az államilag agyontámogatott, azaz messze nem piaci hitel - gondolom ennyi hazugság a vagyonnyilatkozatba belefér...

Anonymous said...

Bár nem szoktam, most egy komment erejéig megszólalnék; politikusoktól függetlenül.

Balázs pénzügyileg nem tartja okos dolognak, hogy valakinek egyidejűleg van hiteltartozás és viszonylag likvid megtakarítása.

Miután pont hasonló helyzetbe keverem magam, csak egy felvetés: ennek lehet az az értelme, hogy az embernek maradjon likviditása. Ugyanis, ha kifizetem a házam a megtakarításomból, akkor ha bármiért kell egy kicsit több pénz, mint a zsebemben lévő apró, nincs mihez nyúlni. (Mire megint magas kamatozású hitelt kaphatok valamilyen banktól, lemegy a Nap...)

Ez értelmetlenség?

Anonymous said...

Jól mondod.
Az is érdekes hogy sok politikus a három-négy cége és egyetemi tanári állása mellett is mindössze mittudomén: fél családi házat tudhat magáénak, ezek szerint irdatlan rosszul bánik a pénzzel, ezek után nem is tudom, hogy egy ötven százslékkal leszázalékolt ötvenéves munkanélküli a 25000 forint járadékával hatmilliószor jobban gazdálkodik ha nem hal éhen belőle....

Anonymous said...

gyerekek ez csak azért van igy mert elötte felveszi a hitelt hogy kozmetikáza a vagyonnyilatkozatott!

Anonymous said...

Tetszenek a sok elméletek. Nekem is nemrég sok volt a készpénz a számlámon. Mégcsak le sem voltak kötve. Biztos sok elmélet születne rá, hogy milyen béna vagyok. Csak azóta vettem sok olcsó részvényt. Ja, hogy miért van készpénz az embernél egy piaci bessz alatt? Na ide kellenek a jó pénzügyi ismeretek. Tudom, mostmeg erre születnek majd az elméletek, de mindegy. Ja, és nem vagyok 100% ig meggyőződve, hogy vége az esésnek, ez itt a kockázat.

Anonymous said...

Ádler jövedelme nem teszi lehetővé, hogy bármit is visszaigényeljen az adójából.