Monday, February 25, 2008

Egetrengető 2%-os árengedmény!

Néhány újdonság:
  • Nem tudom ki hogy van vele, de engem általában idegesít, ha egy cég számottevőnek még a legnagyobb jóindulattal sem nevezhető akciókkal hirdeti magát. Gyakran hallunk 2-3%-os kedvezményekről, hűségkártyákról, pontgyűjtő akciókról. Ezek az adott cégek ügyfeleinek nem jelentenek szinte semmit maximum átmeneti lelkesedést, de a cégeknek igen komoly többletbevételt generálnak a megugrott forgalom miatt. Szerintem egy akció akkor jó, ha az ügyfél igenis jelentős előnyhöz jut általa, de az akciót lehetővé tevő vállalat sem jár rosszul, vagyis win-win szituáció jön létre. Ráadásul még a vásárlónak sincs az az érzése, hogy hülyének nézik. Mi még véletlenül sem szeretnénk ilyen hibát elkövetni, ezért összevont előadás sorozatunkat a kockázatos befektetésekről azonnal 24%-os kedvezménnyel kínáljuk és ez később még több is lesz, ráadásul azokra is vonatkozik, akik addig is jelentkeznek. (ez ugyanis a másik idegesítő dolog: megrendelsz egy szolgáltatást, majd két nap múlva kiderül, hogy sokkal olcsóbban is hozzájuthattál volna...na ilyen se lesz nálunk)
  • Sokszor említik, hogy a cikkeimben kevés konkrétum hangzik el. Ezen szeretnék enyhíteni a Milyen Befektetési Alapba fektessünk? című cikkel, amit a weboldalunk tagjai érhetnek el, belépés után. Ha nem vagy tag, itt tudsz regisztrálni.
  • A VISA részvénykibocsátási híréről jut eszembe. Az őszi nemzetközi technikai elemzés konferencián egy angol résztvevő mesélte, hogy amikor meghallotta, hogy a Mastercard értéke kibocsátáskor kb. 6 milliárd dollár, azt gondolta: "Az egész Mastercard csak ennyit érne...az nem lehet!", és vásárolt a részvényekből. Néha a legegyszerűbb ötletek is nagyon jók lehetnek. :)

2 comments:

Fehérlófia said...

Üdv!

A Visa IPO igen izgalmas eseménynek ígérkezik. Nagyon érdekelne a véleményed róla!

-Vajon van -e annyi növekedési potenciál benne, hogy a mostani medve piacon rövid távon is nyereséget hoz, vagy inkább nagyobb időtávban érdemes gondolkodni?

-Milyen hatást fog gyakorolni a pénzügyi szektorra: a bankpapírokat erősíteni fogja egy ilyen kibocsátás, vagy épp ellenkezőleg, innen fog átáramlani a pénz az IPO-ba?

-Hogyan érdemes részt venni benne? (Vétel majd tartás, kibocsátási ár körüli stop-al?)

Remélem nem voltak túl konrétak a kérdések. Tudom, hogy jósolni lehetelen, inkább a véleményed,tapasztalataid érdekelnének.

Faluvégi Balázs said...

Szia,

- Ha fundamentális alapon döntesz, akkor csakis nagyobb időtávban.

- Tőkét nem fog számottevő mértékben elvonni még egy ilyen kibocsátás sem. A pénzügyi szektor értéke most is több ezer milliárd dollár, ez morzsa ahhoz képest, bár valószínűleg ízletes. Pszichológiai hatásai lehetnek, de az sem alapvető.

- Én legalább fél évet várnék kibocsátás után, de nem funda alapon döntök.