Monday, June 04, 2007

Pénzexpo tapasztalatok

Kint voltunk a 3 napos Pénzexpo rendezvényen, a tapasztalataink vegyesek, egyik szemünk sír, a másik nevet.

A kiállításra nagyon kevesen jöttek el. Azt sejtettük, hogy a szervezők általt becsült 15-20 000 fő mindenképpen nagy optimizmust jelent, de a becsléseink szerint kevesebb mint 5000 érdeklődő volt csak jelen, amelyből 1500 fő kifejezetten a pókerversenyre jött. A mi előzetes számításaink alapján nekünk megérte kimenni kiállítóként, még ha mi is többet vártunk a rendezvénytől, de az amúgy sem túl sok stand (kevesebb mint 40) többsége valószínűleg csalódott volt. Hasonló a helyzet a látogatókkal, akik sokkal több kiállítóra és érdekességre számítottak, akivel egy kicsit is bővebben elbeszélgettünk a 3 nap alatt, azok közül ezt szinte mindenki jelezte. Nem volt jó látni azt sem, hogy az egyébként érdekes előadásokra alkalmanként 40-50 főnél több nem volt kíváncsi.



Nehéz eldönteni, hogy az alacsony látogatói számnak mi lehet az oka. Egyrészt lehet, hogy a szervezők nem hirdették rendesen az eseményt, nem tudtak kellő publicitást szerezni a kiállításnak. Bár tanultam marketinget, bizonyos részeit a gyakorlatban is alkalmazom, semmiképpen nem nevezném magam ebben szakértőnek, ezért ebben nem szeretnék állást foglalni.

Annyit azonban - mint lehetséges, sőt valószínű okot - kiemelnék, hogy nem ez az első lakosságnak szánt pénzügyi kiállítás, amelyik gyengén szerepelt a látogatók számát tekintve. Ráadásul a szervezők a helyszínen már minden kétséget kizáróan megtettek minden tőlük telhetőt, a lebonyolitás profi volt, számos előadás, sorsolás, esemény szerepelt a programban, ami érdekesebbé tette a kiállítást. Emiatt könnyen lehet, hogy egyszerűen csak arról van szó, hogy a hazai piac, hazai lakosság még mindig nem érett arra, hogy a pénzügyi és befektetési kultúra széles körben is meghonosodjon, és egy ilyen rendezvény szélesebb körben is érdeklődésre tartson számot.



Annak viszont nagyon örültünk, hogy mind a kiállítók, mind a látogatók nagyon pozitívan, profi módon álltak a kiállítás témaköreihez. Sok emberrel beszéltünk, a túlnyomó többség nyitott volt az újdonságokra, értelmes és jó kérdéseket kaptunk, számos fontos kapcsolatot kezdtünk meg. A kiállítók szinte mindegyike tudott valami izgalmasat mutatni (nemcsak szakmai szemmel nézve), és láthatóan magas etikai követelményeknek tud megfelelni, tudják jól, hogy nem az ügyfelek átverése, hanem a win-win szituációk megteremtése az egyetlen jó út.
Sikeres volt az akciónk is, amellyel egy teljes előadás sorozatot lehetett nyerni, a sorosoláson Bárdi Zoltán nevét húztuk ki, őt természetesen külön is értesítjük.
...és persze remekül volt megszervezve a pókerverseny is. Én sajnos a selejtezőben a saját asztalomnél csak 4. lettem, így kiestem, de a döntőt még kívülről nézni is nagyon izgalmas volt.

2 comments:

Anonymous said...

én szívesen mentem volna, de ilyentájt már és még mélyen a vizsgaidőszakba süppedve tanulok. jövőre államvizsga, úgyhogy két év múlva találkozunk:)

remélem addigra népszerűbb lesz a lakosság körében is a téma, bár két év alatt csodák nem szoktak történni...

Faluvégi Balázs said...

Államvizsga idején pedig remek kikapcsolódás egy pénzügyi témájú kiállítás ;)

Valószínűtlen, hogy gyorsan nagy változás történne, de pl. 2009-ben 80 000-es BUX esetén (ami szinte kizárt), biztos hogy tömegek jönnének.