Wednesday, June 27, 2007

A brókerek 1 milliárdot kerestek tegnap

Azt írja a Népszabadság, hogy a brókercégek a 200 milliárdot meghaladó tegnapi MOL forgalmon 1 milliárd forintot kerestek. Indoklásuk az, hogy a szokásosnak számító 0,3-0,5%-os díjakkal számolva közel ekkora összeg jön ki. Ráadásul még egy nagyságrendet el is írtak, mert 0,03-0,05% szerepel, de a számításból kiderült hogy a fenti számokra gondoltak (ugye 200 mrd * 0,5%)

Na, szóval ez jó nagy hülyeség.

Ekkora díjakat csak kis, esetleg közepes méretű befektetőknek számítanak fel. Az egészen kiugró forgalom, kb. akkora volt mint a teljes hazai lakosság közvetlen részvényaránya, nemcsak a MOL-ban, és nemcsak a BÉT-en forgó papírokban. Aki számára még nem volt világos, később a hírekből kiderült, hogy tulajdonosi harc folyik a részvényekért, pl. a MOL saját maga is jól bevásárolt a részvényekből, némi "testvéri" segítséggel. A másik oldalon az OMV áll. De a háttérben valójában már megint az oroszok miatt történik minden. Szóval a forgalom jelentős részét, ezek a gigantikus megbízások adták ki. Nyilván ezek a cégek jelentős árengedményt kapnak a brókercégek által felszámított tranzakciós jutalékokból. Vagyis nem 0,5%, nem is 0,25%-on, hanem jóval lejjebb kötnek. Hogy mennyin, azt nehéz megmondani, de egy tranzakció "önköltsége" (KELER, BÉT, stb. díjak), 0,02% környékén vannak, erősen emlékezetből, de jelentős eltérés nem lehet. Emiatt a költség könnyedén beeshetett 0,1% alá, vagyis a fenti cikk számításainek ötödére, illetve annál is lejjebb.

Belekalkulálva a nap vélhetően megugró kidbefektetői aktivitását, a hazai brókercégek tippem szerint kb. 250-300 m Ft-os bevételt hozhattak össze tegnap, ami még mindig nagyon magasnak számít hazai viszonylatban. Ha ezt minden nap sikerülne megcsinálni, akkor a teljes magyar forgalom a bizományosi díjakat tekintve elérné azt az összeget, amit a világ egyik legnagyobb forgalmat lebonyolító hedge fund-ja egyetlen év alatt kifizet az amerikai piacon tranzakciós díjakra.

2 comments:

Anonymous said...

Már a Népszabi is átmegy bulvárba...?

Faluvégi Balázs said...

A szalagcím fontos, de az érdekes az, hogy ez egy kis pár mondatos keretes cikk volt a sarokban. Szerintem csak siettek, előfordul az ilyen.