Monday, June 25, 2007

Sport Tőzsde

A tőzsde sokkal több "termék" kereskedelmére alkalmas, mint gondolnánk. Emlékszünk még a CO2 kereskedésre?

Az egyik legizgalamasabb terület emellett a sport "tőzsdék" fejlődése, amelyek éve óta jelen vannak, és egyre nagyobb szeletet hasítanak ki a sportfogadások piacáról. A koncepció egyszerű: ahelyett, hogy a fogadók (fájdalmas széles marzs, emiatt alacsony odds-ok mellett) a fogadóirodával kötnék a fogadásokat, a fogadók egy internetes rendszeren keresztül egy piacon, kvázi-tőzsdén, egymással fogadnak. Az oddsok jelentik a kötési, illetve a vételi és eladási árakat. A fogadni kívánt összegek a mennyiséget. A két éllovas cég, ahol lehet a piacon "vevőt" és eladót" keresni fogadási ajánlatunkra, a Betfair és a Betdaq.

Az elsőnél például arra, hogy Lewis Hamilton lesz az F1 idei világbajnoka 1,7-1,71, míg a másodiknál 1,69-1,72 bid-ask mellett lehet fogadni. Alonso a második, de ő már 3-as feletti szorzóval szerepel mindkét helyen. A szép az egészben az, hogy ha valaki bízott az ifjú britben az idény elején, nem kell megvárnia a világbajnokság végét, hanem 3 hónapja "eladott" 3-4-es szorzó környékén, és most alacsony áron zárva pozícióját bezsebeli a nyereséget (ami elvileg még tovább nőhet, ha csökken az odds és nem zárja a pozíciót). A legnagyobb nem "tőzsdei", hanem hagyományos rendszerben lévő fogadóirodánál, a William Hill-nél egyébként csak 1,5-ös szorzó mellett lehet fogadni Hamiltonra, és "eladni" nem lehet, így sokkal rosszabbul jár(na) az ember.

A Betfair és a Betdaq között most nagyon kiélesedett a verseny, ahol már reklámetikai szabályok felrúgását is megengedik maguknak a felek. Íme az egyik aktuális hirdetés:

No comments: