Thursday, December 14, 2006

Egyenlőtlen vagyonelosztás

Nagyon érdekes cikk jelent meg a HVG-ben arról, hogy egy friss tanulmány alapján soha ennyire nem volt megosztott a világ a felhalmozott vagyont tekintve. Megkerestem a részletes anyagot, és még megdöbbentőbb adatokat találtam.

14 millió olyan ember van a világon, akinek a vagyona meghaladja az 1 millió dollárt. Az ő sok tízezer milliárd dollárnyi megtakarításaiért harcolnak a vagyonkezelők. Ebből alig 1500 milliárd dollárnyi összeg van olyan alapokban, melyek deklaráltan az átlag feletti hozamokat célozzák meg. A vagyon jelentős része részvényekben ücsörög, ingatlanokban lebzsel, vagy rosszabb esetben államkötvényekben.

A népesség lemaradó 99%-nak ez az egyetlen esélye. Kihasználják a felül lévők tespedtségét, és jelentős kockázatvállalás mellett az 5-10%-os hozamoknál többre törekednek. Akár annak az árán is, hogy néha sokkal rosszabb periódusok vannak. Csak így lehet utólérni azokat, akik felül vannak.

5 comments:

Anonymous said...

a népesség 99%-ának nagy része a mindennapi megélhetéssel van elfoglalva. a maradék pedig reméljük, hogy nem kockáztat bele a nagyvilágba tudás és tapasztalat nélkül.

a tudás viszont pénzbe kerül, ördögi kör. szóval maradjunk abban, hogy bíztató, sőt, én személyesen is örülök neki, hogy úgy látod: van esély / lehetőség feljebb jutni, de nem reális a maradék 99%-ról beszélni... sajnos.

Faluvégi Balázs said...

Ha nem szeretnék, hogy a napjaik a mindennapi élethez szükséges anyagi erőforrások folyamatos előteremtésével teljenek, akkor kockáztatniuk kell.

Máshogy nem megy...kivéve talán a Lottót.

Természetesen igazad van abban, hogy tudás és tapasztalat nélkül nehéz belevágni, de erre vannak információforrások, ahol lehet tanulni. Ha valaki mégsem mer belevágni, vannak olyan vagyonkezelők, akik előre meghatározott kockázati szint mellett törekednek magas hozamra.

Ha valaki az 1%-ba, vagy 10%-ba szeretne feljutni, KOCKÁZTATNIA KELL, nincs mese.

Anonymous said...

Tegnap este azt mondtad, hogy a jövő havi törlesztőrészletet ne tegyük a tőzsdére... már ha a fizetés elmegy arra, meg a betevő falatra, akkor nincs mit kockáztatni. Tudást internetről, könyvből, tanfolyamról, iskolából lehet szerezni. Ez mind pénzbe kerül...

Na de nem kötekszem itt tovább, vagyonunk növekedésének szempontjából vajmi kevés jelentősége van ennek! Megyek inkább tanulni:))

Faluvégi Balázs said...

gyalogbodza: kockázat és kockázat között is van különbség. ;)

Jó tanulást!

(erről jut eszembe: az is kockázat, ha valaki, nem jogi pályára megy tanulni, ami "biztos egzisztenciát teremt" egyesek szerint, hanem például vmi speciális mérnöknek, vagy akár vállalkozásba kezd és halaszt az egyetemen. Szóval a kockázat, nem feltétlenül a pénz bizonytalan kimenetelű befektetését jelenti)

Anonymous said...

jogossss!