Sunday, December 03, 2006

roMÁNIA

Egy érdekes kérdést kaptam a minap, ami egybecseng egy mostanában gyakran hallható befektetési ötlettel:

"Sokat olvastam mostanában arról, hogy Romániában a várható EU- csatlakozással minden területen hatalmas fejlődés lesz. Kiemelik az ingatlan-, és a számítástechnikai szektort. Érdekelne, hogy milyen befektetési lehetősgek vannak ezen a területen, egyáltalán, hogy mi a véleményed ezekről a hírekről? Mennyire kokázatos az ország?"

Románia egyre gyakrabban hangzik el, mint ideális befektetési célpont, ahol lejátszódhat ugyanaz, ami itthon is, az EU csatlakozás után. Nézzük a mi elemzési módszerünk alapján:

Egyrészt Románia szinte minden fontosabb alapkezelő térképéről hiányzik, és egyhamar nem is kerül fel oda (sajnos Mo.-al is hasonló a helyzet). A piac nagyon kicsi a nyugatiakhoz képest, ami miatt viszonylag kisebb összeggel is könnyen elmozdítható. Ezek miatt a kockázat nagyon magas, az én ingerküszöbömet át is lépte.

Másrészt viszont a BET, a Bukaresti Tőzsde legfőbb részvényindexe szinte mindent látványosan felülteljesít hosszú távon, és egy olyann ellenállás környékén gyűjti az erőt, amelynek áttörése elképesztő emelkedést hozhat, már csak azért is, mert megdöntené az év eleji abszolút rekordot.




Emellett kicsit csúnyák a 20-30%-os hirtelen korrekciók, mini-pánikok, de valószínűleg ezek a feltörekvő piacok velejárói mostanság.

Összefoglalva: Románia a jövő év egyik legérdekesebb kalandjának ígérkezik.

----

A kérdés viszont rávilágít arra, hogy miért veszélyes tippekben és hírekben gondolkozni, ahelyett, hogy stratégiát alkalmazna az ember. A kérdésben - mivel nem szakmabeliről, hanem egy érdeklődőről van szó - a széleskörű információ igénye merül fel. Nemcsak arra kíváncsi, hogy jó ötlet-e Románia mostanában, és egyáltalán mekkora a kockázat, amelyek alapvető tudnivalók, hanem arra is, hogy egyáltalán mik a lehetőségek. Ráadásul előjön az "olvastam", és a "hírek" kifejezés is, vagyis innen-onnan kapott, nem strukturált, megkockáztathatom, hogy össze-vissza információból származik az értesülés.

Ha kedvtelésből ülünk le egy asztalhoz kártyázni, akkor nem baj, ha nincs tervünk, vagy tapasztalatunk. Lazább társaságokban még az is elképzelhető, hogy mögöttünk páran ötleteket dobnak be, hogy melyik lapot cseréljük/dobjuk el, esetleg emeljünk-e. Ha viszont profi módon szeretnénk eljárni, sokat gyakorolunk, olvasunk, és részletes, lehetőleg tesztelt stratégiát használunk. Lehet, hogy néha egy-egy szerencsés és kedvtelésből játszó játékos a szerencsés lapjaival nyer, de hosszú távon nálunk az előny.

Ha befektetésről van szó, akkor sem a kedvtelés az első számú szempont. Ezért mindig a stratégia az első lépés, és csak ebből származik a befektetési döntés. Különben mindig kapaszkodót, segítséget kell keresnünk, és soha nem érezzük magunkat biztonságban.

Ha nincs kedvünk/időnk stratégiát kialakítani, akkor pedig bizzuk rá a pénzünket olyanokra, akiknek ez a dolga, és közvetlenül érdekeltek a jó eredmény elérésében.

No comments: