Wednesday, November 29, 2006

Technikai Elemzés a politikában

Aki azt gondolta, hogy a politikai pártok támogatottságánál nem lehet technikai elemzést alkalmazni, az most elgondolkodhat azon, hogy esetleg túl szűk játékteret szabott meg. Erre egy régi kedves ismerősöm most hívta fel a figyelmemet:

http://blog.amoba.hu/blog-3.php?oid=Te1463457d15555b947f1db64823805f

(FIGYELEM A LINKRE KATTINTVA POZÍCIÓBÓL FAKADÓAN ELFOGULT POLITIKAI FORRÁSRA JUTHATSZ, AMELYÉRT NEM VÁLLALOK FELELŐSSÉGET).

A miniszterelnök nem kis részben csak a pártszimpátiák adatai alapján alkotott következtetéseket. Szerepel itt számos ismerős fogalom: átlag, volatilitás, szórás, és a menetelésre rá lehet fogni, hogy trend.

Persze fent egy kicsit tréfáltam: a technikai elemzés használatát a pártszimpátiákra senki sem gondolhatja komolyan, de néhány érdekes párhuzam azért akad. Az egyik, hogy van olyan párt-részvény, amelynek volatilitása nagyobb, ezeket hangulattól függően a befektetők-választók gyakran gyorsabban és nagyobb mértékben veszik-választják vagy éppen adják el-pártolnak el tőlük. A másik, hogy a jellemző volatilitás sem állandó, ha a piac-választók középpontjába inkább belekerül egy ágazat-koalíció vagy párt, mert éppen "abban van sztori"-az van kormányon, akkor annak a görbéje sokkal volatilisebb lesz.

Így fordulhat elő, hogy egyik időszakban a technológia a volatilitás király (pl. 98-2002), aztán ha időszakosan is, de megelőzi egy korábban unalmas szektor, pl. az energia (2004-2006).

No comments: