Wednesday, November 29, 2006

Kihulló közepes cégek a tőzsdén

Egy (pozitív értelemben vett) szokatlan hangvételű, érzelmektől indíttatott, iróniától sem mentes cikk jelent meg a Portfolión.

http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?h=2&k=2&i=76818

Érdemes elolvasni, mert nagyon sok mindenre tapint rá a cikk. A túlzottan rövid távra történő gondolkodás megjelenése mind a magánszemélyeknél, mind az állami döntések területén. Az eltunyultság, különösen a pénzügyi tervezés esetén. Mindez annak az apropóján, hogy ismét egy nagy tőzsdei múlttal rendelkező cég kivezetése történik meg (Démász), és hamarosan újabbak fogják követni.

Érthető a csalódottság, hiszen egy remek szakembergárdával rendelkező országban a többség és az állam átgondolatlan döntései miatt a tőzsde - amelynek fejlesztése éppen az ország elemi érdeke egy piacgazdaságban - szinte folyamatosan vergődik, nem tud domináns, vagy akár számottevő szerepet betölteni a befektetések területén.

Amit viszont hozzá kell tenni a cikkhez: talán mindez nem csak az állam, vagy a saját pénzügyeit is gondatlanul kezelő lakosság számlájára róható elsősorban. Kis ország vagyunk, korlátozott lehetőségekkel. Még a BÉT-nél sokkal nagyobb tőzsdék is az egyesülési hullám kellős közepén vannak. Ha a multik felvásárolják a hazai cégeket, akkor nincs mit tenni, lévén ez egy globális folyamat, mint például a felvásárló részvényeit megvenni. Érdemes belegondolni abba, hogy amíg itthon 10-20 mrd Ft-os kapitalizációval közepesnek nevezhető egy cég, az Egyesült Államokban ezek jó ha a kis kapitalizáció bölcsödéjének nulladik évfolyam felkészítő csoportjába kerülhetnének. Globális gazdaság, globális tőzsdék, globális méretek. Ennek a folyamatnak magvannak a maga hátrányai és előnyei is, de bármelyik felé is billen a mérleg sokat nem tehetünk ellene.

No comments: