Friday, November 17, 2006

A józan döntés a megalapozott információ nélkül lehetetlen

A szerdai BÉT előadás után az egyik kérdezővel egy kicsit jobban elbeszélgettem. Bár nem mondta ki, de valószínűleg olyan befektetési lehetőséget keresett, ami 50%+ hozamot ér el egy évben. Szerinte a 20% körüli hozam teljesen normálisnak számít, hiszen például a "Az Aegon féle Moneymaxx, 1996 óta simán hozta a 20%-okat minden évben"

A valóság az, hogy az alap 2003 decemberében indult és azóta éves szinten 16%-ot hozott, aktuális éves hozamai 11-12% körül alakulnak. A kérdező remekül ráérzett (?) a kockázat és a hozam összefüggéseit vizsgáló mutatók tekintetében az egyik legjobb hazai alapra, de tényadatokat tekintve nagyon messze járt az igazságtól.

Egy ismerősöm, aki a munkájában vérprofi, nagyon megfontolt, széles látókörű ember, nemrég szintén az alapokról kérdezett. A beszélgetés a Concorde-Vakmajom alapra terelődött. Ekkor azt mindta, hogy ez az alap "masszív minuszban van"

A helyzet nem ez. Az egy éve indult alap célkitűzése az volt, hogy mérsékelt kockázat mellett mérsékelt, pár százalékos reálhozamot nyújtson, a piacok aktuális teljesítményétől függetlenül, minden évben. Ezt nagyon enyhe mértékben múlta alul az alap, nagyjából az infláció szintjét sikerült hozni, most éppen 6,4% az éves hozam, de túl rövid az idő ahhoz, hogy bármilyen következtetést levonjunk. Az ismerősömhöz az az információ jutott el, hogy nem sikerült a célkitűzést elérni, vélhetően nagyon elferdítve egy túl rövid idő alatt túl sokat váró befektetőtől. A megállapítás és a valóság között azonban egy szakadék húzódik.

Nagyon nehezen feldolgozhatóak az ilyen tévedések, amikor pár kattintással leellenőrizhetőek ezek az állítások (www.bamosz.hu). A valós tendenciák alapján a tényekre történő közvetlen következtetés levonás nagyon veszéles, és nagyon sok durva tévedéshez vezet.

Attól, hogy a Dow új mindenkori csúcsot ütött, még nem száguld a piac - hiszen ezt 30 részvény teszi a többezerből (igaz a sok részvényből ezek a legnagyobbak között vannak), és éves szinten az emelkedés mértéke az utóbbi hat év bármelyikétől nézzük: 11%, de általában jóval az alatti.

Attól, hogy pár centivel emelkedett a vízállás még nem lesz árvíz.

stb.

No comments: