Friday, November 03, 2006

Jim, túl öreg vagy!

Sose hittem volna, hogy ezt mondom, de remélem, hogy Jim Rogers már túl öreg ahhoz, hogy tisztán lásson.

http://index.hu/gazdasag/ghirek/?main:2006.11.03.&286454

Talán egykori üzleti partnerei devizadöntő napjai miatt nosztalgiázik, nem tudom. Mindenesetre a dollárnak van oka az aggodalomra, és az euronak kevésbé. Elég ránézni a hosszú távú grafikonra. Bizonyára rossz érzés az óceán túlpartjáról nézni, hogy a zöldhasú első igazi konkurense egyre erősebb.

Persze a megjegyzése nem alaptalan, de ha elég erős lesz az únióba vetett hit, akkor az egyes államok költségvetései nem fogják szétzúzni. Amerika is szövetségi állam, ők jól tudják ezt. Ha például Oregon állam költségvetésének hiánya kétszerese lesz a szövetségi átlagnak, attól még nem szűnik meg a dollár :) OK, ez csúnya csúsztatás volt...de remélem a lényeg érthető.

Remélem az egykori üzleti partner, Soros nem fog ilyen kijelentéseket tenni, mert egy világ omlik össze bennem. Szerintem benne sokkal több tisztelet és jóság van.

2 comments:

Gabor Forgacs said...

"a történelem során egy valutaunió és egy szabadkereskedelmi megállapodás sem maradt fönn tartósan"

Ha nincs feljődés/változás és mindig minden ugyanúgy történik mint a múltban, akkor persze ez egy megalapozott vélemény.

Faluvégi Balázs said...

Szvsz össze nem hasonlíthatóak a korábbi kísérletek a mostanival.

Még ha valamelyik ország, amelyik már eurozóna tag, nem is tudja teljesíteni a kritériumokat, akkor is csak rontana a helyzeten, ha kilépne. Az EU pedig központilag nem fogja ezt megtenni, éppen akkor, amikor az EUR erősítésén fáradozik.

Egyébként elég ránézni a grafikonokra, az EUR egyre erősödő szerepe kapcsán. A dollárnak soha nem látott riválisa lett, és ez nagyon jó :)