Wednesday, August 23, 2006

Már hétfőn elrajtolhat a Bookline.hu

http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?h=13&k=2&i=72575

Megérkezett az első valódi internetes kereskedelmi cég a hazai tőzsdére. Itt volt a legfőbb ideje, kíváncsian várjuk a fejleményeket.

A cég érdekessége, hogy olyannyira kezdeti fázisban van, hogy jelenleg ugyan 100% feletti árbevétel növekedést tud felmutatni, de nyereséget nem. Izgalmas lesz, hogy fogja a piac árazni a növekedési lehetőséget, a részvényesek komoly hullámvasútra készülhetnek.

Kissé zavaros a cég terjeszkedési politikája, a régióról egy szó sem esik, inkább árversenyre készülnek pl. DVD-k, elektronikai cikkek terén. Ráadásul offline boltok megnyitását tervezik még. Az egyikben már voltam, ugyanolyan mint a többi. Erről jut eszembe: nem kis bátorság kell az olyan tőkeerős, vagy kiterjedt hálózattal és tapasztalattal rendelkező vállalatokkal szembeszállni, mint a Libri, Fokusz, Alexandra. Ezek tulajdonosai közül 3 is megtalálható hazánk 100 leggazdagabb emberei között.

Kissé zavaró a gyenge kommunikáció a leendő befektetők felé. A honlapon nulla információ található a vállalatról, de a sajtóközlemények is csak általánosságokat tartalmaznak. Reméljük ez javul.

A külföldi példakép kapcsán pedig nagyon ajánlott Robert Spector könyve, amit magyarul is kiadtak. Ha nem is teljesen elfogulatlan, nagyon olvasmányos, a kritikám itt olvasható.

Na ennyit a fundamentumokról. A technikát pedig meglátjuk pár hónap múlva.

No comments: