Tuesday, August 08, 2006

Kamatadó és akciós ajánlatok - NE DŐLJ BE!

Elképesztő kreativitásra és etikátlan magatartásra vetemednek a bankok, kihasználva a közelgő kamatadót.

Nézzük részletesen, hogy mik a lehetőségek.

A betéti kamatok 6% körüli éves hozamot nyújtanak. Ebből jön le a 20% kamatadó, marad 4,8%. A különbség 1,2%. 1 000 000 Ft lekötése esetén 12 000 Ft. 10 000 000 Ft lekötése esetén 120 000 Ft. Egy év alatt. Ennyit spórolhat meg valaki ha 1-3 vagy akár még több évre elkötelezi magát.

De miért tenne ilyet bárki is, ha ez a minimális hátrány behozható más eszközökkel anélkül, hogy le kellene kötnie a pénzét?

Egy példa: jelzáloglevél. A hozam 6,6% és 7,2% között alakul és szeptember 1. előtti vásárlás esetén adózni sem kell utána. Bármikor eladható a tőzsdén. Teljesen kockázatmentes? Nem, mert ha a futamidő alatt az általános hozamszint nagyon megemelkedik, jelentős lehet a veszteség.

Részvény. Szinte minden évben megveri a betéti kamatot, bár jóval kockázatosabb is. De nem kell minden pénzünket ebbe tenni. Ha élünk az egyébként igen valószínű feltételezéssel, hogy kétszer akkora hozamot hoz hosszú távon a részvény, mint a betét, akkor elegendő 20%-ot részvénybe tenni. A matektól megkímélek mindenkit.

Abszolút hozamú alapok. Már több mint 3 van belőlük itthon is, de tanácsadó segítségével is bárki tud ilyet csinálni magának. Minden évben pozitív, inflációt lényegesen megelőző hozamra törekednek. A kockázat mértéke széles skálán mozog.

De ha valaki nem szeretne kockáztatni, akkor is vannak jobb lehetőségek: pénzpiaci alap, állampapír. Bármikor el lehet adni.

Na akkor nézzük a legaljasabb ajánlatot, a kamatadó kapcsán:

http://www.cib.hu/actual/ajanlat/kamatadomentes/megtakaritasok

11%-os kamatot hirdetnek, adómentesen. Hamar kiderül, hogy ez csak a betéti részre vonatkozik, ugyanannyiért, amennyit betétbe tettünk, egy 3 éves futamidejű, vélhetően magas díjú alapba is kell fektetnünk, igaz legalább bármikor vissza lehet váltani. Az alap tájékoztatójából kiderül, hogy a 3 évre a 20% alatti hozam valószínűsége múltbéli adatok alapján majdnem 70%. Ennyi a valószínűsége, hogy éves szinten 6,26% alatt lesz a teljesítmény (tegyük hozzá: most éppen efelett vannak). De a helyzet rosszabb: a 11%-ot csak az első három hónapra adják. Sőt, ha 6 hónapon belül szükségünk van a pénzre, akkor 0%-ot, ha 6 és 18 hónap között, akkor 5%-os kamatot adnak csak. Összegezzük:

Elkerüljük a kamatadót, kb. évi 1,2-1,4%-ot. Viszont kapunk egy kiszámíthatatlan hozamú, de valószínűleg 6,26% alatt lévő éves hozamú, drága garantált alapot, 3 évre, pénzünk másik felével pedig 18 hónapra bele vagyunk kényszerítve egy átlagosnál alig valamivel jobb betéti konstrukcióba. A végső hozamról fogalmunk sincs, de valószínűtlen, hogy 7% felett legyen, és közben pénzünk egy részét még kis sem vehetjük. Tényleg megéri ez +1,2% adómegtakarításért? 1 000 000 Ft esetén 12 000 Ft-ért?

Mit csináljunk az ilyenek ellen? Szívesen segítek bárkinek egy-két rövid email erejéig díjmentesen is, de ha részletes információra kíváncsi, akkor az alábbit tudom ajánlani.

Tanfolyamot tartunk: "Hogyan nyerjük vissza a kamat és árfolyamnyereség adót?" címmel! Részletek ide kattintva!

Véleményem valamennyi pénzintézettől független, de továbbra sem tekinthető elfogulatlannak, még ha teljes mértékben igaz is. Kérlek, konzultálj más független tanácsadóval is.

No comments: