Wednesday, April 06, 2011

5 tudnivaló a pénzügyi piacok jelenlegi állapotáról

1. Az amerikai közepes kapitalizációjú részvények indexe mindenkori csúcson van, és egyértelműen vezeti az emelkedést. Az új valaha elért legmagasabb értéket már az év elején meghaladta, de a március elején lezajlott „Japánik” után is képes volt felülmúlni a nagy indexeket. A befektetők egyértelműen sok pénzt csoportosítanak ide. Az még inkább szembetűnő, hogy az S&P 400 MidCap még a technológiai buborék csúcspontjához képest is meg tudta duplázni az értékét. Ezt a gyors visszarendeződést és mindenkori maximumok elérését generációnk legnagyobb sokkja óta nagyon kevés eszköz volt képes megismételni (pl. Thaiföld, Malajzia, Dél-Afrika, Dél-Korea, Chile, Réz).


2. Az olaj árfolyamának emelkedése töretlen. A világ fekete arany iránti éhsége folyamatosan nő, a koncentrált kínálatot felmutató országok ezt ügyesen használják fel. A WTI árfolyama az elmúlt bő két hónapban 20%-kal emelkedett. Ha a globális kereslet 2008-ban képes volt 150 dollár közelébe húzni egy hordó olaj árát, akkor az azóta még inkább megnőtt igények most is képesek erre. Ezt csak a világ növekedésébe vetett hit és/vagy az inflációs várakozások megrendülése akadályozhatja meg néhány hónapos távlatban. Hogy ez megtörténik-e, azt pszichológiai tényezők döntik majd el, most ennek kevés jelét látni.


3. Azok után, hogy hónapokig lemaradók voltak, a feltörekvő piacok most serényen dolgoznak azon, hogy behozzák a lemaradást. A növekedésből amúgy is sokkal inkább ők veszik ki a részüket, és legtöbbjüket hosszú távon sem nyomasztja olyan adósság teher, mint a fejlett államok többségét. A grafikonon látható, ahogy a feketével jelölt feltörekvők 2011 elejétől alulmúlták a fő részvényindexeket. A március első felében lejátszódó korrekció idején ők is estek, de kisebb mértékben, majd az utolsó három hétben közel 10%-os felfutással nemcsak képesek voltak hátrányukat ledolgozni, hanem két éves csúcsaik fölé tudtak kapaszkodni. Valószínű, hogy relatív erejüket a második negyedévben, de akár az egész évben képesek lesznek fenntartani.

4. Minden kötvénypiacok legnagyobbika, az amerikai állampapírpiac 1 éven túli lejáratai jelentős mértékben emelkedtek az elmúlt hónapokban. A piacok egyre inkább beárazzák az inflációt, az államadósságok kockázatainak növekedését, és amúgy is nő a kockázatos eszközök iránti igény. A nagyon hosszú távú grafikonon látszik, hogy van még tér felfelé bőven, ha egyszer elszakad a cérna. A jelenlegi csökkenő tendencia a nyolcvanas évek eleje óta tart, amikor egy forgalomban lévő 10 éves kötvény vásárlója akár 14%-os hozamot is elérhetett évente, ha lejáratig tartotta a papírokat. Azelőtt egy 30 éves emelkedő trend volt érvényben, hiszen az ötvenes évek elejétől a mostanihoz hasonló 2-3% közötti szintektől emelkedett majdnem hétszeresükig. Ez is azt jelzi, hogy egy hasonló hosszú távú mozgás egyáltalán nem elképzelhetetlen.

5. Tegnapi hír, hogy az Euro zóna gazdasági perifériájára szorult országok közül immár harmadikként, Portugáliának is szüksége lesz az EU segítségére, hogy nyomasztó államadósságát újra tudja finanszírozni. A piac ezen alig lepődött meg, ezzel a többség már számolt. Az ún. PIGS országok mindegyike lemaradó részvényindexeket volt kénytelen elkönyvelni a fellendülésben, főként az utolsó egy év során. A DAX-al szembeállítva hatalmas a különbség. PIGS-ek lehet, hogy 1-2 évtizedre is nyomott részvénypiacokkal lesznek kénytelen szembesülni, csak úgy, mint ezt Japán teszi immár 21 éve.


---
Ha szeretnél hasonló cikkeket olvasni, vagy akár konkrét ötleteket (és nem jóslatokat) is látni, akkor jó hírem van. Minden friss tanácsot megkaphatsz egyben, az email-ben kiküldött Magas Hozamcélú Befektetések Magazinban, havi rendszerességgel. Az első már most hétvégén megérkezik a postafiókodba.

Ha érdekel, akkor arra kérlek, hogy add meg a keresztneved (hogy megszólíthassalak) és az email címed. Feliratkozásról egy visszaigazoló email-t kapsz, amelyben lévő linkre kattintva élesítheted a díjmentes magazinra való feliratkozást.



Ha email-ben kaptad meg, vagy más okból nem látod az űrlapot, akkor a www.bwm.hu oldalon tudsz feliratkozni a Magazinra.

A Magazinról természetesen bármikor leiratkozhatsz, az email alján található link segítségével. Adataidat a legszigorúbb adatvédelmi előírások alapján tároljuk, és leiratkozáskor azt azonnal és automatikusan töröljük.

Ha most kéred a Magazint, akkor még két ajándékot is kapsz, amelyek segíthetnek a befektetéseid kialakításában. Ezeket csak a Magazin iránt érdeklődők számára teszem elérhetővé, máshol nem lesznek elérhetőek.
  • Ahogy sok minden más is, a legveszélyesebb az, ha elhalasztod a teendőidet és ezért lemaradsz a jó lehetőségekről. Ezt elkerülendő, kapsz egy 7 részes minitréninget email-en, hetente egyet, hogy legyen időd elolvasni és hasznosítani az ott olvasottakat.
  • Áprilisban díjmentesen letöltheted a több mint 300 oldalas Befektetési Ismeretek című könyvet. Ebben nagy részletességgel írok mindenről, amit tudnod kell ahhoz, hogy megalapozottan tervezd meg megtakarításaid elhelyezését. Megismered azokat a szempontokat, amelyeket mindenképpen mérlegelned kell mielőtt bárhová is teszed a pénzed. Részletes képet kapsz majd a befektetési lehetőségekről. Továbbá támpontokat találsz benne a stratégiád kialakításához. A teljes könyv úgy van kialakítva, hogy akkor is érthető lesz neked, ha még életedben nem hallottál arról, hogy mi az a kamat.

No comments: