Tuesday, January 18, 2011

Nyugdíjas Sors

Az elmúlt hónapok a nyugdíjkérdésről szóltak. Menjek vagy maradjak, ez volt a kérdés, a sajtóban, az utcán, baráti társaságokban, vasárnapi családi ebédeken. Érvek hangzottak el mindkét oldalról. A döntésig kevesebb, mint két hét maradt hátra. Már novemberben írtam arról, hogy egyik félnek sincs igaza. A fő dilemma nem az, hogy mi mellett döntsön az ember, és majd várja, hogy a sorsa jobbra fordul, hanem az, hogy folyamatosan dolgozzon azon, hogy saját maga megoldja a problémát. Ha ezt nem teszed meg, akkor úgy járhatsz, mint az alábbi szereplők a nyolcvanas évek végének, és a kilencvenes éveknek a legnépszerűbb hazai sorozatából.Horváth Ádám egykori teleregénye, amely a neten továbbra is él, hajlamos volt valósággal kéjelegni a szenvedésben. Ettől függetlenül a videó egy nagyrészt valóságos betekintést nyújt a múltba, a jelenbe, és sokak jövőjébe is.Ha Magyarországon, vagy bárhol a régióban kimondjuk azt a szót, hogy nyugdíjas, a legtöbb embernek egy megtört, a megélhetésre alig elegendő, szegény, öreg ember jut az eszébe.

Az egyetlen különbség a 20 évvel ezelőtti, vagy akár a mai nyugdíjasok és a jövőbeliek nagy része között, hogy az utóbbiaknak még van választása. Ha az állami nyugdíjrendszerben bízol, vagy akár a magánnyugdíjpénztár jó teljesítményében hiszel, akkor ne sok jóra számíts, ha csak nincs nagyon magas bejelentett jövedelmed, és a nyugdíjkorhatár elérésével amúgy is drasztikusan csökkennek az igényeid. Persze akkor sem kell aggódnod, ha ezek mellett úgy gondolod, hogy a gyerekeidnek soha nem lesz szüksége anyagi segítségre.

Számold ki itt, hogy mennyi lesz a nyugdíjad. Kalkuláld hozzá, hogy az állami esetében a demográfiai folyamatok miatt a kifizetés nagysága bizonytalan. A magánnyugdíjpénztár esetén a szűk választási lehetőségek miatt (három opció még nem öngondoskodás), nagy reálhozamra nem lehet számítani. Számold ki nyugodtan a te nyugdíjpénztárad esetén, hogy ez mennyi volt. elégedett leszel a kiszámol nyugdíjjal? Elégedett vagy a reálhozammal? Ha igen, ne olvass tovább.

A valódi öngondoskodás ott kezdődik, hogy te döntesz arról, hogy mennyit teszel félre, nemcsak nyugdíjra, hanem minden másra is. Emellett szintén a te döntésed az is, hogy mibe fekteted a pénzed. Ráadásul nemcsak arról van szó, hogy a lehetőség ott van előtted, nemcsak arról, hogy van bőven választási lehetőséged, de több olyan megoldás is van, ami adókedvezményeket biztosít neked. A legjobb a Nyugdíj Előtakarékossági Számla, ahol a nyereség adómentes, sőt a befizetések után akár évente 130 000 Ft adókedvezményt is kaphatsz a személyi jövedelemadódból. Szintén adókedvezményt ad számos eszközre a Tartós Befektetési Szerződés is.

Hogy mekkora pénzből gazdálkodhatsz majd nyugdíjasként, az két tényező függvénye. Az egyik, hogy mennyi pénzt teszel félre. A másik, hogy mibe fektetsz, adott kereteken belül ez azt jelenti, hogy mekkora rövid és középtávú ingadozást viselsz el. Mivel több évtizedben gondolkozik az ember, ez elméleti szinten nem jelenthet problémát, csak lelki oldalon.

Emellett lesz egy minimális állami vagy magánnyugdíjpénztári nyugdíjad is. Te döntöd el, hogy csak ebből, vagy a saját valós megtakarításaidból fogsz majd megélni. Ez az igazi kérdés, nem pedig a "menjek vagy maradjak".

---

A következő blog bejegyzés csak februárban érkezik, akkor viszont nagyon értékes újdonságokról fogok beszámolni. Ha még nem tetted volna, iratkozz fel a blog bejegyzéseire a jobb felső sarokban email-en, vagy RSS olvasódban.

---

Szintén érdemes követni a HedgeFund.hu blog-ot, amely arról szól, hogy miként alakíthatod befektetéseidet úgy, ahogyan az olyan tőzsdebálnák, mint Soros. A legtöbbet a HedgeFund.hu Facebook oldalán tudhatsz meg, ezért csatlakozz a közösséghez.

---

Aktuális Tumblr bejegyzések, Tweetek az elmúlt időszakból:
 • "So now I have to go back every month to find some of the more significant winning (or losing) trades..."
 • Photo: A Facebook árazás nem is tűnik olyan elszálltnak, ha megnézzük, hogy mennyi a felhasználónkénti...
 • Photo: A világ leggyorsabban növekvő gazdasága az elmúlt 10 évben 10m lakosság felett? Kína? Nem. India?...
 • Photoset: Van jó pár egészségügyi szektorban lévő kis kapitlizációs részvény, amit eléggé vesznek...
 • A PSZÁF most már befektetési tanácsadással is foglalkozik. Bankoknak írt, de bárki által olvasható...
 • Az egyik új elsődleges forgalmazó a Goldman Sachs. Hadd találjam ki: bevásárolnak a szép magas hozamú...
 • Photo: Elég keményen beleadtak a Tesla-ba. A befektetők talán kezdenek rájönni: nem biztos, hogy érdemes 2,5...
 • Photoset: Az amerikai állami szintű adósságválság elleni védekezésre, vagy az ezzel kapcsolatos spekulációra...
 • Photoset: Emlékeztek még a Steak’n’Shake alias Biglari Holdings-ra? Bő egy éve írtam róla egy cikket, azóta...
 • Alakul a költségvetés kiadási oldalának a reformja. Ennél persze sokkal több kell, ahogy írtam is korábban,...
 • Photoset: Mai kedvenc smallcap-em egy idősek otthona. Ez a fejlett országokban egy ígéretes műfaj: romló...
 • Épp egy szakmai konferencián vagyok, kb. 50 résztvevő, köztük Mo. egyik leggazdagabb embere. A szervezők az...
 • "2050-ben tehát az átlagot tekintve egy amerikai még mindig kétszer akkora jövedelemmel rendelkezik..."
 • Photo: Délkelet Ázsia részvénypiacai eléggé más utat járnak be az elmúlt hetekben. Inkább a relatív...
 • "(…)a lakosság már nem bízik annyira a bankokban, illetve a pénzügyi tanácsadókban, mint rokonaiban,..."
 • Úgy tűnik továbbra sincs igaza a peak oil elméletet támogatók többségének. 2010-ben valószínűleg olajkitermelés csúcs...
 • Nagyon lecsökkent a volatilitás az amerikai részvénypiacokon...
Tumblr témakörök: kereskedés, befektetés, közgazdaság, egyéb pénzügyi.

(A Tumblr és főleg a Twitter a gyakoribb, de kevésbé részletes és minőségi véleményközlésre, esetleg hír-, link-, videó-, képmegosztásra jó. Annak is megvan az előnye, hogy bizonyos tartalmakat ezeken keresztül tesz közzé az ember, erről bővebben itt. Mivel ezeken nemcsak szakmai, hanem bármilyen egyéb tartalom is van, sport, személyes, társadalmi, stb., ezért ezekre csak a befektetési terület iránti érdeklődés miatt nem érdemes feliratkozni, az érdekeseket néha kiteszem ide is.)

No comments: