Wednesday, November 24, 2010

Miért nincs igaza a magánnyugdíjpénztáraknak (sem) - és mit tehetsz most?

Miközben az állam lényegében állami körbe vonja a magánnyugdíjpénztárakban lévő vagyont, ők ellentámadásba lendültek kommunikációs fronton. Már a kampány megfogalmazása is jelzi, hogy ők állnak vesztésre. "Maradok" - mondatják az ügyféllel, ezzel deklarálva, hogy a kérdés számukra már inkább a túlélés, mint a szinten tartás vagy ami szóba sem kerül: a fényes jövő. Innentől fogva az ellentámadás kommunikációs fronton csak egy nagyobb, minden erővel a védekezésre, a meglévő pozíciók megvédésére, illetve a veszteség csökkentésére szóló stratégia egyik alkotóeleme. Ellencsapás az Ardennekben, taktikai támadás a stratégiai védekező front megtartása érdekében.

Az ellenfél sokkal szélesebb eszköztárral és lényeges túlerővel rendelkezik. A kormány egyrészt már megvonta az idei hátralévő és az egész jövő évi befizetéseket, és azt a saját nyugdíjrendszerében tartja. Másrészt minden eszközzel igyekszik meggyőzni a meglévő magánynyugdíjpénztár tagokat, hogy lépjenek át a teljesen állami, felosztó-kirovó rendszerbe, amihez lehengerlő érv, hogy akik maradnak, lemondhatnak az első pillérről. Ehhez természetesen ismét (és szélesebbre) kinyitotta a kapukat, és jövő év végéig mindenki számára automatikussá tették, hogy visszatérjen a tisztán állami rendszerbe. A magánnyugdíjpénztárak végét az is bebiztosítja, hogy durván le fogják csökkenteni a díjakat. Van rálátásom erre és aligha lehet így üzemeltetni nyugdíjpénztárakat, pláne hogy a kivonások miatt méretgazdaságossági problémák is előfordulhatnak. Amit a magánnyugdíjpénztárak tehetnek, az csak annyi, hogy megpróbálják meggyőzni a tagokat: maradjanak.

Ennek érdekében az egész kérdés középpontjába az öngondoskodást állították. Jól tették. Az érvek és az adatok felsorakoztatása során azonban kiderül, hogy ők maguk sem teljes mértékben a valódi öngondoskodás mellett érvelnek.

Mindjárt a fő érvelési vonal rávilágít a kötelező magánnyugdíjpénztárak árnyoldalaira is. A tisztán állami felosztó-kirovó rendszer sikeressége a mindig aktuális politikai irányvonal felelősségtudatán felül azon múlik, hogy mennyit tudnak befizetni az aktuálisan jövedelmet termelők, és arányaiban hozzájuk képest mennyi nyugdíjas között kell elosztani ezt az összeget. A magánnyugdíjpénztárak ehhez képest komoly előrelépést tesznek meg, mert ott a majdani nyugdíjasok a saját nyugdíjukról maguk kezdenek el gondoskodni. Pontosabban nekik gondoskodik valaki, és nem kínál fel valami sok lehetőséget nekik. Már eleve a befizetések mértéke sem rugalmas, illetve ennek a befizetők nincsenek is tudatában. A nyugdíj a szokásos bizonytalansági tényezők mellett eleve nem tervezhető emiatt.


Még rosszabb a helyzet a választási lehetőségek között. Különösen szembetűnő "Réka" nevű reklámkarakter címszövege: "Mert magam szeretném eldönteni, hol gyarapodjon a befizetett pénzem". Réka valószínűleg nincs tisztában azzal, hogy finoman szólva is nagyon szűkösek a lehetőségei a saját döntése során. Erre a kérdésre még a maradok.com honlap is választ ad, amelyik a sokrétű választási lehetőségek között említi a választható portfoliós rendszert "Minden pénztártagnak biztosított a lehetőség, hogy a számára leginkább megfelelő befektetési kombinációba helyezze el a nyugdíjcélú megtakarítását." A választható portfólió azonban csak három lehetőséget jelent: 10% alatti 10 és 40% közötti és végül 40% feletti részvényaránnyal.

Hol van ez ahhoz, ha egy befektető az arányt dinamikusan változtathatja, egyéb termékekbe is fektethet, ráadásul még a részvényeit is szabadon választhatja meg, ha akarja. Valóban olyan nagy választási lehetőség lenne az, hogy a több tízezres befektetői spektrumból, és a nagyon magas fokú flexibilitásból az ember három konzervet kaphat és kész? Erről az egészről az a vicc jut eszembe, amikor a repülőgépen a légikisérő megkérdezi az utast: "Óhajt ebédet?" "Hmmm...miből lehet választani?" "Hát hogy igen, vagy nem"...A kötelező magánnyugdíjpénztárt saját döntésnek nevezni olyan, mintha repülőútra mennénk, hogy valami különlegeset együnk (és egyből fordulnánk is vissza). Ez még a Turkish-nél is butaság lenne. Még akkor sem, ha az állami rendszerrel nem megyünk semmilyen repülőútra, étterembe sem, hanem a piacon megvett csirkelábat fogyasztjuk, sajnos ez a realitás, és ez a jövő.

A valódi választási lehetőség az, ha te magad döntesz:
  • Mennyit teszel félre, akár időszakosan többet, és mennyit rendszeresen. Sőt, ez utóbbit is lehet változtatni.
  • Mibe teszed a pénzedet. Nem néhány előre választható ami vagy jó neked, vagy nem...
  • Időközben variálhatsz, változtathatsz, ha jobb lehetőségeket találsz, vagy ajánlanak.
  • Mekkora kockázatot vállalsz pontosan. Ez nemcsak a termékek kiválasztásában, hanem azok aktív követésében, és szükség esetén az azokból való kiszállásban merül ki.
Erre már évek óta van jó megoldás, ráadásul ettől az évtől kezdve ez még egy hosszútávú megtakarításokat ösztönző funkcióval is kiegészült. A NYESZ és a TBSZ is alkalmas erre, ahová a teljes EU-s (több tízezer termék potenciálisan), illetve magyar értékpapír arzenálból is lehet válogatni, időközben szabadon variálva, célokat, és kockázati elképzelések függvényében is. Miért lenne szükség magánnyugdíjpénztárra az öngondoskodáshoz? Az adómentes hozam lehetőségeiről itt van egy bővebb leírás.

Persze ezeknek is van hátránya. Még ha jó tanácsadód is van, a rendszer a nagyobb szabadság miatt automatikusan együtt jár a nagyobb döntési felelősségvállalással is. Ehhez egyben nagyobb önuralomra is szükség van, hiszen a NYESZ és pláne a TBSZ esetén mindig ott a kísértés, hogy valahogyan hozzáférhetsz a pénzhez, és megveheted egy új autót. Az is megtörténhet, hogy átmenetileg nem teszel félre, és ebből ez az időszak valahogy elnyúlik, évek lesznek belőle, ami miatt aztán a majdani nyugdíjad 10-20%-kal lesz alacsonyabb. Amennyiben ezeket meg tudod oldani - és tapasztalatom szerint 10 emberből 9 meg tudja oldani - akkor egy valóban személyre szóló, ténylegesen rugalmas, igazi öngondoskodást valósíthatsz meg magadnak, és soha többé nem kell félned attól, hogy a politikusok milyen döntést hoznak a fejed felett.

---

Ha tetszett ez az írás, akkor iratkozz fel a blog minden frissítésére, akár RSS-en, akár az email címed megadásával az oldal tetején, jobb a szélen.

Szintén érdemes követni a HedgeFund.hu blog-ot, amely arról szól, hogy miként alakíthatod befektetéseidet úgy, ahogyan az olyan tőzsdebálnák, mint Soros. A legtöbbet a Hedge Fund.hu Facebook oldalán tudhatsz meg, ezért csatlakozz a közösséghez.

---

Ha szükséged van segítségre a befektetéseid kialakításában, akkor itt kapsz segítséget.

---

Aktuális Tumblr bejegyzések, Tweetek az elmúlt időszakból:
  • A British Petrol gyorsjelentésről: A cég már összesen majdnem 40 mrd dollárt költött a katasztrófára, mégis...
  • Mint minden válság, a legutóbbi is a súlypontok áthelyezéséről szólt. A Nasdaq 100 már három éves...
  • "Mark Möbius ellen vizsgálat indulhat Törökországban. A piaci felügyelet azután kezdett el kutakodni a..."
  • Két ígéretes tőzsdés film is lesz a mozikban hamarosan. Arbitrage - főszerepben Al Pacino, aki egy Hedge Fund...
  • Photo: Szárnyal ma is a Goldman Sachs. Korábban már írtam róla, hogy a piac feleslegesen pánikolt és büntette...
  • Photo: Új, 2008 áprilisa óta nem látott csúcson a “papucsos cég”, a Crocs. A korábbi buborék, most szép...
  • Mai pletyka: egy sajtóban gyakran szereplő elemző bezsákolt görög államkötvényekből. Igen, görögből. Ez egy...
  • Photoset: Két izgalmas smallcap növekedési részvény, sztorival, all-time-high közelében, ígéretes technikai...
  • Video: Life = Risk The Best Motivation Video (via KyaniHawaii)
  • Photo: Lehet, hogy az autógyárak szenvednek, de a beszállítók nem mindig. A Dana futóművek készítésével...
  • Olyanok a piacok, mint az unatkozó könyvtáros. Van egy csomó könyv a polcokon, sok kellemes dolgokat...
  • Photo: Vagyonarányosan a származtatott alapokba folyt a legtöbb tőke szeptemberben Magyarországon. Ha az...
  • Photoset: Néhány smallcap és midcap részvény, amivel érdemes lehet kihasználni a commodity bull-t (mert még...
  • Photo: A Vishay egy klasszikus technikai alakzatot felmutató részvény, kitörés, erős trend, konszolidáció (ha...
  • Szalay-Berzeviczy Attila cikke a nyugdíjhelyzet fejleményeinek a tőkepiacra gyakorolt hatásairól:
Tumblr témakörök: kereskedés, befektetés, közgazdaság, egyéb pénzügyi.

(A Tumblr és főleg a Twitter a gyakoribb, de kevésbé részletes és minőségi véleményközlésre, esetleg hír-, link-, videó-, képmegosztásra jó. Annak is megvan az előnye, hogy bizonyos tartalmakat ezeken keresztül tesz közzé az ember, erről bővebben itt. Mivel ezeken nemcsak szakmai, hanem bármilyen egyéb tartalom is van, sport, személyes, társadalmi, stb., ezért ezekre csak a befektetési terület iránti érdeklődés miatt nem érdemes feliratkozni, az érdekeseket néha kiteszem ide is.)

No comments: