Sunday, October 31, 2010

Adóváltozások hatásai + újdonságok

Néhány hírről és változtatásról, díjmentesen elérhető anyagról lesz szó ebben a bejegyzésben.

Elsőként elemzem a nemrégiben elfogadott, vagy elfogadás előtt álló adóváltoztatások hatásait, amelyek a tőkejövedelmek adózását érintik. A kormány gazdaságpolitikája nem tartozik szorosan a befektetési témakörhöz, ezért erről hamarosan bővebben írok itt.
 • Az egyik legfontosabb fejlemény, hogy a tőkejövedelmek adója is az egykulcsos rendszer alá kerül majd. Így az árfolyamnyereség és a kamat nyereségéből is 16%-ot von le a bank vagy befektetési szolgáltató, illetve kell nekünk bevallani és befizetni. Ennek technikája, az érintett területek, és a nettósítás lehetősége nem változik. Összességében ez 4%-os javulást jelent a korábbi 20%-os kulcshoz képest.
 • Az osztalék adóra is a 16%-os kulcs vonatkozik majd. Ez a nem tőzsdei cégből jövedelmet felvevő tulajdonosok számára a korábbiakhoz képest előnyt jelent, ugyanakkor az EU-n belüli tőzsdei részvények osztaléka így 6%-kal magasabb lesz. Mivel az osztalék ritkán jelenti a tőzsdei jövedelmek jelentős részét, így összességében az egykulcsos rendszer a befektetők többsége számára több előnyt, mint hátrányt hoz.
 • A NYESZ esetén az igénybe vehető kedvezmény maximális összege nem változik, de az aránya a jövedelemadóhoz képest igen. Az idénre még érvényes 30% helyett 20%-kal csökkenthető a NYESZ-re befizetett összeg után a személyi jövedelemadó, de továbbra is - a nyugdíjkorhatár közelségétől függően - 100 000 illetve 130 000 Ft vehető igénybe. Ez lényegében azt jelenti, hogy az optimális megtakarításhoz valamivel magasabb összeget érdemes elhelyezni, ez havi 13 889, illetve 18056 Ft-ot jelent. Évi 650 000 Ft, illetve 500 000 Ft feletti összeget is el lehet helyezni a NYESZ-en, de itt már nincs semmilyen előny a TBSZ-hez képest.
 • A TBSZ-ben nincs lényeges változás. Az új 16%-os adókulcs, tehát a 4%-os csökkenés miatt, a TBSZ 10%-os, illetve 0%-os adókulcsának az előnye enyhén csökken, de még így is jókora, ezért érdemes ezt is választani, akár akkor is, ha csak némi valószínűsége van a 3 teljes naptári év időtartamú, de variálható befektetésnek.
Mindezekről részletesen, példákkal illusztrálva írok az Adómentes Hozam oldalon, PDF formátumú leírásban. Ügyfeleink részére szívesen segítünk adózási szempontból is ideális konstrukció összeállításában, elérhetőségeink itt találhatóak.

---

Szeretnél olyan befektetéseket, amelyek minden évben abszolút hozamra törekednek és a részvénypiaci, illetve a kockázatmentes pénzpiaci vagy betéti hozamok feletti eredményeket céloznak meg? Szeretnél hasonló megközelítéssel rendelkező befektetésekkel rendelkezni, mint Soros vagy Paulson, és más Hedge Fund guruk? Nincs időd, tapasztalatod ahhoz, hogy egyedül vidd végbe? Szolgáltatásunkat éppen ezért találtuk ki. Itt az ideje, hogy befektetéseidet kiegészítsd ezekkel a befektetési alapokkal is.

A világ fő részvénypiacai az elmúlt 10 évben több mint 15%-ot veszítettek értékükből. Ugyanezen időszak alatt az abszolút hozamra törekvő Hedge Fund-ok 83%-kal növelték ügyfeleik tőkéjét. Ha valaki az utóbbiba fektetett, akkor ma 2,17-szerese a tőkéje azzal szemben, mintha a részvénypiacon lett volna jelen. Senki sem tudja pontosan mit hoz a jövő, de úgy tűnik van értelme hasonló eszközökkel kiegészíteni a befektetéseidet. Mi ebben tudunk segíteni.

Hogyan? Erről itt találsz bővebb információt.

---

Ha szeretnél olvasni a Hedge Fund-ok világáról, és megtudni, hogy mit és miért csinálnak a tőzsdebálnák, olvasd a HedgeFund.hu oldalt. Csatlakozz hozzánk a Facebook-on, és kövess minket a Twitter-en! A Facebook-on azért is érdemes ezt megtenned, mert most egy játék keretében egy több mint 10 órás előadás sorozatot tartalmazó DVD-t nyerhetsz.

---

A Befektetési Filozófia kockázatkedvelőknek című könyv (ISBN 978-963-06-7552-9) mostantól bárki számára elérhető digitális verzióban, PDF formátumban.

---

Nemrég bővítettük a híres és sikeres Technikai Elemzők listáját, hozzájuk fűzött megjegyzésekkel. A cikk itt tölthető le, PDF formátumban. Egyéb befektetési cikkek, szakirodalom ajánlók elérhetőek itt.

---

Aktuális Tumblr bejegyzések, Tweetek az elmúlt időszakból:
 • "A Martin Sheen által alakított szakszervezeti főnököt ott a tulajdon fia verte át." - Csak annyi kérdésem...
 • Photo: Az S&P 500 szinte tökéletesen lemásolta aug-okt során, amit jan-márc-ban csinált.
 • "Az alap jelenleg 1,400 milliárd dollárt kezel, ami nagyobb mint India gazdasága, azonban a befektetések..."
 • Továbbra is inkább az olaj kereslet fogja vissza a kínálatot, mint fordítva:
 • Photo: Ma beszélgettem valakivel, aki kifejezetten a nyersanyagok hosszútávú emelkedésére alapoz,...
 • Mandelbrot RIP... Don't forget what he did on studying inefficencies of financial markets.
 • Cloud részvények gyorsjelentés időpontjai: VMW Okt. 18. (azaz ma zárás után, a reakció a lényeg, a későbbiek...
 • Photo: Az milyen, hogy leírom : “drawdown-nal”, a Firefox aláhúzza pirossal és felajánlja helyette, hogy...
 • Photoset: A kínai kamatemelésre fogják a tegnapi esést (illetve a mait is Ázsiában), de egyértelmű, hogy...
 • Egy egész jó fundás cikk a legnagyobb kapitalizációjú cloud részvényről a VMware-ről. A szerző szerint is...
 • Az tegnapi gyorsjelentésére érkezett reakció jelzi, hogy nagyon erős növekedési adatok vannak...
 • Photo: A csütörtöki after-hours esés ellenére az mégis nagy emelkedést produkált pénteken. A napon...
 • Az OTP terjeszkedési ötlete Vietnámba és Afrikába szvsz csak egy blöff. Az OTP globális méretekben nézve egy...
 • Photo: Látványosan gyenge a Nikkei idén (is), még a fejlett piacokhoz képest is. Viszont az is látszik pl. a...
 • Photo: Újabb jó, de buborékgyanús cég: Netflix. Könnyen érthető üzleti modell, ráadásul szépen növekedik is....
 • Nagyon jó írás Paul Tudor Jones-tól, az egyik legjobb hedge fund vezértől (PDF formátumban): a yuan...
 • Hamarosan jön a British Petrol gyorsjelentés, és több nagy energiacég ma hozta ki Q3-ra vonatkozó adatait. A...
 • What You Know: Yet again, Jonah Lehrer has written another interesting article, You Know More Than You Know, that ...
Tumblr témakörök: kereskedés, befektetés, közgazdaság, egyéb pénzügyi.

(A Tumblr és főleg a Twitter a gyakoribb, de kevésbé részletes és minőségi véleményközlésre, esetleg hír-, link-, videó-, képmegosztásra jó. Annak is megvan az előnye, hogy bizonyos tartalmakat ezeken keresztül tesz közzé az ember, erről bővebben itt. Mivel ezeken nemcsak szakmai, hanem bármilyen egyéb tartalom is van, sport, személyes, társadalmi, stb., ezért ezekre csak a befektetési terület iránti érdeklődés miatt nem érdemes feliratkozni, az érdekeseket néha kiteszem ide is.)

No comments: