Thursday, October 07, 2010

Itt a felhőszakadás? - Zuhantak a Cloud részvények

Alig kevesebb, mint egy hónapja írtam a Cloud részvények kapcsán kialakulni látszó buborékról. Ez az időszak igen izgalmasnak bizonyult, hiszen nem telt el nap, hogy vagy egy érdekes hír, vagy egy feltűnő árfolyammozgás ne történt volna. A legfontosabb mégis a tegnapi nap, azaz október 6. lett. Több részvény is jóval a cikk megjelenése idején lévő árfolyamának kb. 10%-át elveszítette, és ezt jellemzően egyetlen nap alatt, tegnap szenvedte el.

A Cloud részvények közé lényegében azok a vállalatok papírjai tartoznak, amelyek kommunikációs szinten felszállnak arra a hullámra, amelyik az adatok és alkalmazását távoli szervereken működtetését propagálja. Ez egy előremutató, már ma is széles körben alkalmazott megoldás, és az ezzel akár érintőlegesen foglalkozó cégek szép sikereket könyvelhettek el az elmúlt években. A probléma az, hogy erre a részvénypiac is rájött, és a már sokszor tapasztalt folyamatok keretében igencsak túlértékelte a pénzügyi lehetőségeket. Legalábbis ennek igen nagy a valószínűsége, lásd az idézett bejegyzést, amiben erről részletesen írtam.

Az elmúlt bő három hétben a Cloud részvények volatilitása többségében továbbra is magas volt, a korreláció közöttük erős, és a lelkesedés az eseményeket inkább a pozitív oldalon értékelte. Előfordult, hogy ennek minden alapja megvolt, a Netazza-t az IBM vásárolja meg 27 dollárért. Az ilyen lehetőségekre a korábbi cikkben a 3Par esetével is felhívtam a figyelmet.


A Netsuite esetén már az is elegendő volt, hogy a cég vezérigazgatója a CNBC-n egy kérdésre válaszolva mellékesen megjegyezze, hogy örömmel veszik a felvásárlási ajánlatokat. Hogy van-e érdeklődő vevő, illetve az milyen árat hajlandó kifizetni, arról nem esett szó. A chart-on a hosszú fehér gyertya a kérdéses nap, azóta nem történt semmi, és a tegnapi vérfürdővel az árfolyam már alacsonyabb szinten is van, mint az interjú napjának zárása.


A Red Hat esetén éves szintű 20%-os árfolyamemelkedés is elegendő volt az új csúcshoz és az eufóriához, noha az értékelési szinte reális fenntartásához ennél sokkal nagyobb növekedésre lenne szükség. Tegnap az esés itt is letörölte a hír utáni optimizmus eredményeit.


Szót kell még ejteni az Isilon-ról, ahol az a hír dobta meg az árfolyamot pár nappal ezelőtt, hogy a cég vezetősége ugyanazt a tanácsadót fogadta fel, aki a 3Par esetén vezényelte le a vállalat eladását. Semmilyen hír nem jött arról, hogy ez jelent-e konkrét érdeklődést, és ha igen, milyen értékeltség mellett. Sőt felmerül a kérdés, hogy ha valóban van érdeklődés a cégre egy nagyobb technológiai mamuttól, akkor valóban szükség van-e tanácsadóra, aki deklaráltan vevők felkutatásával foglalkozik. A válasz lehet, hogy igen, de egyelőre ezt nem látjuk. A részvény viszonylag erős maradt, és realtíve könnyedén vészelte át az elmúlt napokat.


A tegnapi nap rekord közeli forgalmakat és szinte soha nem látott eladói nyomást hozott majdnem mindegyik Felhős cég piacán. A már felvásárolt Netazza kivételével mindegyik cég árfolyam 1% feletti szinten esett, de több mint 85%-uk 3,8%, és több mint 57%-uk 7% feletti mértékben zuhant. Volt, amelyiknél az esés mértéke majdnem elérte a 14%-ot a nap végén is. Persze többször előfordult már az emelkedő trend során ezek a részvények ennyit korrigáltak, de soha nem egy nap alatt (illetve pár esetben kisebb csúszások miatt kb. egy hét alatt sem), és soha ilyen intenzitással.

A két legnagyobb cég a VMware és a Salesforce.com is nagyot esett.



Ám éppen a Salesforce árfolyamalakulása mutatja azt, hogy még ezek után sem biztos, hogy trendfordulót indukáló esemény történt tegnap. Ahogy korábban írtam, kommunikációs és így pszichológiai szempontból is ez a cég a csoport zászlóshajója, így a többségre egyértelmű jelzésekkel bír, hogy miként vélekedik a piac erről a részvényről. Márpedig a napon belüli kép egyértelműen mutatja, hogy a folyamatos és masszív eladásokat kora délutántól fogva felváltották a vásárlások, és manapság már kevesebb értelme van a forgalmat figyelni, de itt azért van élénkülés. Látszok, hogy sokan a csúcshoz képest több mint 15%-kal alacsonyabb árfolyamot kifejezetten gyűjtögetésre használták fel, ezért nemcsak technikai folyamatokról volt szó az utolsó három órában (sem).


Továbbra is azon a véleményen vagyok, hogy a Salesforce sorsának alakulása dönti el, hogy mi lesz a többi részvénnyel, a napi bontású grafikonon látszik is, hogy ott kezdett el a napokban először elszakadni a cérna. Viszont a nap végén éppen ez a papír mutatta, hogy van még bátorság a vevőkben. Azt is hozzá kell tenni, hogy a részvények többségénél a trend szigorúan véve még nem ért véget. Ennek ellenére minden eddiginél valószínűbb, hogy megindult a trendforduló, és ha nem is ezt hozza a közeljövő (hamarosan jönnek a gyorsjelentés számok, amelyeknél megint a reakció a fontos, nem maga az adat), akkor is az optimisták most olyan sokkot éltek meg, amely miatt sokkal óvatosabbak lesznek majd a jövőben. A kulcs pedig a Salesforce árfolyamában van, amely a második legnagyobb cég a csoportból és a legintenzívebb felhős kommunikációval rendelkezik, amelynek egyenes folyománya a leginkább elrugaszkodott értékeltségi szint.

---

Ha szeretnél olvasni a Hedge Fund-ok világáról, csatlakozz hozzánk a Facebook-on, és kövess minket a Twitter-en!

---

Aktuális Tumblr bejegyzések, Tweetek az elmúlt időszakból:
  • Photo: Amióta a rally áprilisban véget ért, és a fejlett piaci részvényindexek többsége a mai napig alatta...
  • Started to use Linkedin, you can contact me here:
  • Nézegetem a small cap relatív erőt. Középtávon, sőt hosszú távon is, a válság óta nem létezik. Az elmúlt két...
  • "…tartós strukturális, kiadásoldali költségvetési kiigazítással…" - Ezek az évtized legfontosabb szavai a...
  • Befektetési Filozófia Kockázatkedvelőknek (könyv, PDF):
  • Photo: A piac néha olyankor adja a legnagyobb meglepetést, amikor a legkevésbé számítasz rá. Durván...
  • Photo: Végre egy kifejezetten jó jel a külker mérlegben. Eddig azért nem lehettünk igazán lelkesek, mert az...
(A Tumblr és főleg a Twitter a gyakoribb, de kevésbé részletes és minőségi véleményközlésre, esetleg hír-, link-, videó-, képmegosztásra jó. Annak is megvan az előnye, hogy bizonyos tartalmakat ezeken keresztül tesz közzé az ember, erről bővebben itt. Mivel ezeken nemcsak szakmai, hanem bármilyen egyéb tartalom is van, sport, személyes, társadalmi, stb., ezért ezekre csak a befektetési terület iránti érdeklődés miatt nem érdemes feliratkozni, az érdekeseket néha kiteszem ide is.)

No comments: