Monday, July 07, 2008

Politikus = Jó befektető?

Itt a Blog-ban már többször elemeztem politikusaink pénzügyi, befektetési szokásait.

A milliárdos miniszter és a hitelkártya tartozás
Politikusaink befektetési szokásai

Ezúttal a tengerentúli, vagyis az amerikai elnökválasztás két fő esélyesének befektetési portfolióját vizsgálom meg. Az elvárás a világ legnagyobb tőzsdéit tömörítő országában nem kicsi velük szemben.

A Demokrata Párt jelöltje, Barack Obama lendületéhez képest igen visszafogott befektetésekkel rendelkezik. Ebben talán közrejátszik az, hogy szeretné még az üzleti befolyás gyanúját is elkerülni. Korábban ugyanis két olyan vállalat részvényei is birtokában voltak, amelyeknek köze volt kampánya egyik támogatójához. Ezért ezeket eladta és most portfoliója nagyrésze fix kamatozású, pénzpiaci befektetésekből áll. Ezeket szemmel láthatóan tudatosan tervezi, van köztük nyugdíj előtakarékosságra szánt is, és külön félretettek gyermekeik majdani felsőfokú tanulmányaira, nem is keveset: több mint 200 000 dollárt. A fiatalnak számító szenátor vagyona 4 millió dollár környékén van, és ezzel természetesen nem számít gazdagnak kollégái körében. Bevételei jelentős része könyveiből származik. Bár láthatóan érett módon foglalkozik befektetéseivel, egy amerikai cégekbe fektető részvényalap, akárcsak egy index ETF megnyugtató lehetne választói számára, hogy bízik országa jövőjében.
(forrás)

A Republikánusok színeiben induló John McCain vagyona közel tízsszerese riválisának. Ezt azonban nem saját bevételeinek, hanem feleségének, Cindy-nek köszönheti, aki Arizona egykori leggazdagabbjai között számon tartott sörforgalmazó cég tulajdonosának a lánya. A nagyobb vagyon úgy tűnik, nagyobb óvatlansággal is együtt jár. A McCain házaspár töbszázezer dollárt tart hitelkártya számlákon, amelyek kamata 20% feletti, miközben vagyonukból bőven ki tudnák fizetni ezt a tartozást. McCain és neje ugyanakkor komoly részvénypakettekkel is rendelkezik, és ingatlanjaik is vannak. (forrás)

Az ideális megoldás az lenne, ha Obama tervezettségét és tudatosságát lehetne elegyíteni McCain bátrabb, kevésbé szégyellős megoldásaival.

Azt gondolod, hogy csak a politikusok keresnek pénzt rajtad? Nos, neked is lehetőséged van pénzt keresni a politikusokon!

---

Az amerikai piacon is befektető BWM Meggyőzően Kockázatos Alapról további információkat tetünk fel, ami egy szimpla böngészőből is megnézhető:

Prezentáció

Videó az Alap bemutatkozó előadásáról (aki nem unja még a szövegelésemet, az itt a hangomat is hallhatja)

No comments: