Thursday, July 31, 2008

Garantált Telitalálat a Hatoslottón?

Hogy mi köze a hatoslottónak a befektetésekhez? A bejegyzés végén el fogom árulni, de erősen javaslom, hogy az egészet olvasd el.

Ahogy mondani szokták: a lottó a hülyék adója, hiszen a szelvény megvásárlásával biztosan egy olyan játékban veszel részt, ahol a nettó nyereséged valószínűsége 0 Ft alatt van. Például ha az ötöslottón, akár már az eddigi rekordnak számító közel 5,1 mrd Ft-os nyereményt célzod meg és megveszel egy db (200 Ft-os) szelvényt, az esélyed majdnem 1:44 millióhoz. Így a várható kifizetésed 115,88 Ft, ami jóval kevesebb, mint a szelvény ára. Az esetek többségében még ennél is rosszabb esélyekkel játszol.

Mostanában viszont a hatoslottón olyan időszakban vagyunk, ami még soha nem fordult elő. Az eheti főnyeremény 1 mrd 950 millió Ft, az rekord ennek a játéknak a történetében, talán még reálértéken is. Ha a fenti számítást elvégezzük, akkor a 239,41 Ft-os átlagos kimenetelt kapjuk, ami magasabb mint a szelvény ára, vagyis a nettó szelvényenkénti nyereséged majdnem 40 Ft! Másképpen megfogalmazva: minden egyes szelvény megvásárlásával a valószínűségek alapján 40 Ft nyereségre teszel szert. Ha 10 db-ot veszel akkor 400 Ft, ha 10 000 db-ot, akkor 400 000 Ft a várható a nyereséged. Ugyanakkor ez a "várható nyereség" még 10 000 szelvény vásárlása esetén is csak 0,12%-os esélyt jelent arra, hogy nyersz, míg annak az esélye, hogy a 400 000 Ft csak ablakon kidobott pénz: 99,88%. Viszont ha az elenyésző esélyű kimenetel jön be, a 400 000 Ft-tal szemben majdnem 2 milliárd forint áll.

Meg lehet-e tenni, hogy a 0,12%-unkat akár 100%-ig növeljük? Elméletileg mindenképpen. Ehhez az összes létező kombinációt meg kell játszani, amelynek száma valamivel több mint 8 millió. Az összes szelvény ára kicsivel 1 mrd 629 m Ft felett van, vagyis a nettó, és egyben garantált nyereségünk elméleti szinten majdnem 321 m Ft, ráadásul mindenfajta kockázat nélkül.

Érdemes egy kicsit elmélázni azonban az összes variáció megjátszásának gyakorlati nehézségein. Több mint 8 millió különböző szelvény kitöltése emberfeletti logisztikai és szervezési feladatot jelent. Már a szelvények beszerzése is problémákba ütközhet, mivel a lottózók ennek a mennyiségnek csak a negyedét szokták értékesíteni az egész országban (persze van online fogadás, de akkor a számítógépes kapacitások jelentenek elképesztő mértékű kihívást). A kitöltése időigényére a gigantikus a legjobb szó. Ha egy szelvény kitöltése ellenőrzéssel és nagy jóindulattal 30 mp-be telik, akkor mindösszesen 67 876 munkaórára van szükség. Ha valaki a hét elején kapcsolt és képes volt nagyon sok olyan embert találni, aki 5 napon át napi 12 órán keresztül szelvényeket töltöget (és ebbe még nem számoltam bele a WC, ebéd, és egyéb szüneteket), akkor is 1131 munkatársra lesz szüksége. 800 Ft-os - igencsak nyomott - bruttó óradíj mellett is ez 54 m Ft feletti költséget jelent. Számoljunk a szervezési és szállítási feladatokra még 20 m Ft-ot, ebben az esetben az összköltség 75 m Ft alatt marad. A fenti biztos nyereményből levonva a nyereség még mindig több mint 246 m Ft, ráadásul egyetlen hét munkájáért. Lépjünk azon túl, hogy a gyakorlati megvalósítás, tekintettel az idő rövidségére nemcsak pénz kérdés, és súrolja a lehetetlen határát.

Valami hiba mégiscsak belecsúszott a számításainkba.

Elfelejtettük, hogy nem egyedül játszunk a lottón. Ha a mienken kívül csak egyetlenegy nyertes szelvény találnak, akkor a közel 2 mrd Ft-os bevételünk azonnal a felére, 1 mrd Ft alá csökken, miközben költségeink a már említett 1,63 mrd Ft + 75 m Ft felett maradnak. Hiába áll az egyik oldalon közel 250 m Ft-os nyereség, ha előfordulhat, hogy majdnem 730 m Ft-ot is bukunk az ügyön. Ráadásul akkor még nem is említettem, hogy kettőnél is lehet több telitalálatos szelvény.

Mekkora az esélye, hogy a mienken kívül is lesz más telitalálat? Nem találtam pontos adatokat arról, hogy mennyi a jellemzően értékesített haoslottó szelvények mennyisége, de a Szerencsejáték Zrt. bevételi bontás adatai alapján heti átlagban kicsivel több mint 2,5 m szelvényt adnak el országszerte. Ezek között nyilván van átfedés, hiszen nem mindenki játszik különböző variációkkal. Azt is figyelembe kell venni, hogy magasabb nyeremény esetén többen játszanak, viszont a nyári szabadságolási időszak idején vélhetően kevesebben. Mindezek alapján én erre a hétre 2 720 000 eladott szelvénnyel kalkuláltam, így annak az esélye, hogy valaki más is nyerjen 26,72%. Ezzel a számmal kikalkulálva az esélyeket azt kapjuk, hogy a nettó várható nyereségünk töb mint -13 m Ft lesz. Nagyobb eséllyel lesz ugyan a nyereségünk majdnem 247 m Ft, de számottevő eséllyel veszíthetünk 728 m Ft feletti összeget is. Ráadásul ebben az esetben még nem is számoltam a 3-4-5...nyertes szelvény számmal. Ha még ezeket nem is vesszük figyelembe, akkor is maximum 2 576 000 szelvénynek kellene játékban lenni ezen a héten, ha a fenti átfedési feltétel igaz.

Értelemszerűen egyetlen vagy kevés számú szelvény megvásárlásakor is a fentiek miatt az esélyeink nagy valószínűséggel inkább a negatív összegű játék irányába mutatnak. Azt mindják, hogy sokan a számisztikát felhasználva (pl. 13-as szám), vagy gyermekeik hónapon belüli születési dátumát beikszelve (így sokkal több a 32 alatti szám) játszanak. Ha ezektől látványosan eltérve teszünk számokat, akkor valamelyest növelhetjük az esélyünket arra, hogy nem másvalakivel kell osztoznunk az amúgy sem túl jó esélyű telitalálatos nyereményünkön. Ennek hatását persze lehetetlen felmérni. Valamelyest javítja az esélyeinket, hogy nemcsak telitalálat van, lehet nyerni 5+1, 5, 4, 3 találattal is, de ez kevés ahhoz, hogy átbillentse a mérleget.

A lottó tehát továbbra is marad a hülyék adója, még ennyire kedvező feltételek mellett is. Ha már valaki rendszeres lottózó, akkor most semmiképpen se hagyja ki ezt a hetet. Egy fontos tényezőt még kiemelnék: ha lottószelvényt veszel, amúgy sem racionálisan gondolkodsz. Miért is tennéd? 200 Ft-ért egy egész hétre vásárolhatsz magadnak kézzel is megfogható reményt arra, hogy anyagi problémáid egy egész életre megoldódhatnak. Így tulajdonképpen egy érzést veszel, ez a valós szolgáltatás amit kapsz, és ez így már nem biztos, hogy rossz üzlet. Bevallom, amikor ilyen magas nyeremények vannak, és a várható nettó kimenetel a negatív tartományból a nulla felé közelít, néha én sem tudom megállni, hogy ne vegyek egy "remény-igazolást", én is "hülye" vagyok. Ezen a héten is megtettem, de gépi számokkal, a számisztikát hanyagoltam :)

De mi köze ennek a befektetési területhez?

Először is ha a lottónyertes olvassa ezeket a sorokat, akkor szívesen adok tanácsot a pénz befektetésében. ;)

Ami a párhuzam a fentiekkel:

Arbitrázs: Azt hívjuk arbitrázsnak, amikor pénzügyi piacokon biztos nyereségre tehetünk szert. Például ugyanaz a részvény 50 EUR Frankfurtban, és 50,2 EUR Párizsban azonos időpillanatban. Ha elég olcsó brókerünk van, és elég gyorsan is vagyunk frankfurti vásárlással és Párizsban történő eladással rizikó nélküli nyereségre tehetünk szert. A hatoslottó mostani kifizetése miatt elsőre arbitrázs lehetőségnek tűnik, de valójában rejtett vagy nem rejtett tényezők miatt nem az. A mai villámgyors pénzügyi piacokon csak több tízmillió dolláros számítógépes kapacitással van lehetőség ilyen ügyleteket rendszeresen bonyolítani.

Valószínűségek: Bármilyen befektetési döntést hozunk meg, a fentihez nagyon hasonló gondolatmeneten kell végigmennünk. El kell fogadnunk a valószínűségi megközelítést, és ezekkel súlyozva kell mérlegelnünk. Megnézzük az egyes kimeneteleket, ezek esélyét, és a hozzájuk tartozó be és kifizetéseket. Ha az egyenlet végén pozitív számot kapunk, akkor léphetünk tovább, de még akkor is meg kell vizsgálnunk, az egyéb módosító tényezőket. Például vehetünk egy részvényt 50 EUR-n, 48 EUR-nál stoppal, és 60 EUR előre meghatározott (nem ajánlom, de a példa kedvéért nézzük meg) kiszállási ponttal. Ha a két esetnek 50-50% lenne az esélye, akkor: 50%*-2 + 50% * 10 = 4 EUR a lehetőségek "eredője". De figyelembe kell venni annak is a lehetőségét, hogy az árfolyam átugorja a 48 EUR stop szintet és veszteségünk, az előre kalkuláltnál nagyobb lesz. Minden nagy hedge fund és befektetési alapkezelő úgy ért sikereket, hogy a kockázat-hozam párost és az ezekhez tartozó valószínűségeket, minél jobb mennyiségi és minőségi úton határozta meg.

A bejegyzésben szereplő információkat a www.teletipp.hu, valamint a www.szerencsejatek.hu oldalról szereztem, nincs garancia arra, hogy azok valósak, vagy ezek alapján jó következtetést vontam le. Hangsúlyozottan nem ajánlom senkinek a nagyszámú vagy nagyértékű szerencsejátékot, maximum néhány száz Ft értékben a "remény-szelvények" vásárlását.

No comments: