Thursday, May 17, 2007

Hallgassunk a gurura?

Főként nyugaton divat, de itthon is kezd elterjedni, hogy valamelyik ismert tőzsdeguru nyilatkozata, vagy részvényvásárlása alapján hoznak sokan befektetési döntéseket. Ma két olyan hír is napvilágot látott, ami az ilyen divathullám meglovaglóinak találtak ki. Az egyik szerint "Soros György megduplázta Microsoft-ban való részesedésének mértékét". Jól hangzik, nem?

A pontos számokban elmélyedve azonban láthatjuk, hogy a teljes részesedés mintegy 30 millió dollárt ér. Ez alig több mint 1%-a Soros aktívan kezelt portfoliójának, és kevesebb mint 0,4%-a teljes vagyonának. Ez sem sok, pláne akkor nem, ha belegondolunk, hogy a Microsoft teljes tőzsdei kapitalizációja több száz milliárd dollár.

A másik hír szerint az egyike a hard-core fundamentális alapon döntést hozó hedge fund kezelőknek komoly mennyiséget vásárolt a Citigroup részvényeiből. A guru neve Edwart S. Lampert és sokan őt tartják Warren Buffett eszmei utódjának. Cége 800 millió dollár értékben birtokolja a világ legnagyobb pénzügyi csoportjának részvényeit, és ezzel 0,3%-ot hasít ki a társaság értékéből.

Mindkét esetben látványos szalagcím, egy valójában kevés jelentőséget hordozó hírt tartalmazott. Egyik vásárlás sem rengette meg az adott részvény piacát, hatásuk még a második esetben sem tart ki vélhetően pár napnál, de akár csak pár óránál tovább. Főként Soros példájának esetében azt sem mondhatjuk, hogy vagyonának jelentős részét fektette az adott cég papírjaiba, annyira bízik bennük. Ezek alapján nem tudunk megfontolt döntést hozni, sem a Microsoft, sem a Citigroup esetében. Sőt.

Még ha a guru, akit feltétel nélkül követünk jó befektető/spekuláns is, akkor sem biztos, hogy helyesen cselekszünk. Lehet, hogy imádott gurunknak más befektetési időhorizontja van mint nekünk, lehet hogy általunk nem ismert indokok miatt más kockázatot tud vállalni. Ha már mindenképpen másolni akarunk, akkor ne konkrét ügyleteket, hanem befektetési stratégiákat lessünk el tőlük.

---
Ebben a postban ígértem, hogy belinkelem egyik érdekes utamról készült beszámolót. Íme.

2 comments:

Anonymous said...

A cikk olvasása közben az jutott eszembe, amivel végül zárul. Egy befektető v. spekuláns rendelkezzen stratégiával -ha pedig az a stratégiája, hogy bulvárhírek alapján kereskedik, akkor messzire hosszú távon nemigen jut el. Gondolom én.

Faluvégi Balázs said...

Én sem ismerek senkit, aki újsághírek alapján gazdagodott volna meg. :) (kivéve ha ő írta a cikkeket, erre itthon is találunk példát).

Szóval teljesen egyetértek.