Wednesday, May 16, 2007

Gyengül a Technológia - Deja Vu

Egy 7 hónapja nem látott folyamat indult meg az amerikai részvénypiacon. Az alábbi grafikonon az S&P 500 és a Nasdaq Composite egymáshoz való relatív teljesítményét láthatjuk. Ha felfelé megy a vonal, akkor az utóbbi, ha lefelé, akkor az előbbi teljesít jobban. Mivel a Nasdaq jelentős részben a technológiai szektor cégeit tömöríti (persze a hangsúly kezd eltolódni évek óta, de ez még mindig elmodható:) ezért a Nasdaq relatív gyengesége a technológiai cégek alulteljesítését is jelzi. Ez jól látható volt tavaly április végétől júliusig, amikor a nagy esést - amely aztán átmenetinek bizonyult - hetekkel korábban jelezte ez az indikátor. Deja Vu. Most ugyanis egy fontos támasz alá esett be a mutató, vagyis tavaly október óta nem állt ilyen rosszul a Nasdaq az S&P 500-hoz képest.



Az persze bosszantó, hogy mostanában valahogy lassabban érnek meg a folyamatok a tengerentúlon. A piac már április közepén ritkán látott mértékben túlvett volt, ezt nagyjából kioldalazta, vagyis a túlvett állapot nagyjából már meg is szűnt, mégis csak most jelentek meg az első hosszabb fekete gyertyák - eső napok, de még ezek sem biztos hogy trendfordulót jeleznek. Sok türelem kell a mostani szituációhoz. (...SÓHAJ...)

---

Ma délután 17 órakor lesz előadásom a Budapesti Értéktőzsde új épületében (Andrássy út 93.), a BÉT díjmentes sorozata keretében. Akit érdekel, hívja az Infoközpontot.

No comments: