Wednesday, February 22, 2012

Még mindig alulértékeltek? - A fél évvel ezelőtti tippek értékelése

Pontosan hat hónappal ezelőtt egy cikkben hívtam fel a figyelmet arra, hogy a nyári nagy zuhanások bizonyos részvények körében izgalmas érték alapú vételi lehetőségeket teremtettek. Elsősorban azokról a vállalatokról írtam, amelyek együtt zuhantak társaikkal, de forgalmuk és eredményességük a globális piacokhoz kötődik, így az európai és az eljövő amerikai, japán adósságválság miatti visszaesés kevésbé érinti. Ezt túlságosan beárazták a piacok, így jó belépési lehetőséget teremtettek.

Hewlett-Packard


Az informatikai óriás részvény teljesített a legrosszabbul. Sokáig csalódást keltően alakult az árfolyama, majd az utóbbi bő két hónap jól sikerült, de a fő indexet nem sikerült felülmúlnia. Így 19,51%-os nyereséget hozott fél év alatt. Érdekesség, hogy éppen most tette közzé negyedik negyedévre vonatkozó gyorsjelentését, amely javuló eredményességről, de nem a várakozásoknak megfelelő árbevételről számolt be. Emiatt ma várhatóan 1-2%-kal tovább csökken az árfolyam. Mivel a fundamentumok romlottak az elmúlt fél évben, így az értékeltség már nem annyira vonzó, de a papír még most is enyhén olcsó. 

BMW


Az autógyár sokáig lemaradó volt, majd az erős eladások meggyőzték a piacot és pár hét alatt hatalmas rallit  mutatott be a papír. A 41,65%-os nyereség több mint kétszerese az S&P 500-nak, de attól függően, hogy kinek mi az alapdevizája, érdemes figyelembe venni a devizaárfolyam különbséget. Tekintve a még mindig erős, réteg jellegű piacon történő dinamikus növekedést, és az alacsony kockázatmentesnek tekintett állampapír hozamokat az árazás még mindig attraktív, de már nem annyira mint pár hónapja. Egy hosszú távú részvényportfólió esetén a prioritási lista első harmadában foglalhat helyet.

Visa


A Visa hozta a legjobb eredményt a fél év alatt. A 46,45%-os árfolyam emelkedés a grafikonon töretlennek tűnik, a technikai kép továbbra is biztató, noha a rés valószínűleg a trend felét, vagy akár az utolsó szakaszát is jelezheti. Bár a fundamentumok töretlenül javulnak, a terjeszkedés megállíthatatlannak tűnik, a piac ezt mostanra már észrevette, és az árfolyamba beépítette. Itt az arány kifejezett csökkentése, vagy akár a pakett teljes eladása javasolt. A bankkártyáiról híres vállalat továbbra is sikeres marad, de a nagy árfolyam növekedés folytatására kicsi az esély.

Intel


A chip gyártó legenda a leginkább tipikusan globális kitettségű cég, amelyet a piac méltánytalanul zúzott le tavaly. Pedig a cég sorozatban szállítja a mindenkori rekord bevételt és nyereséget. Ennek meg is lett az eredménye, az árfolyam 40,26%-ot szárnyalt az elmúlt hat hónapban, majdnem kétszer annyit, mint a részvények többsége. Ebből ráadásul az utolsó egy hónapot pihenéssel töltötte, és várja a kitörést. Bár az árazás itt is már csak enyhén alacsony, a lendület megújulása és egy kitörés egy jó darabig még magával viheti az árfolyamot.

Természetesen egy szakmailag gondosan összeállított portfólió, de még inkább egy ajánlott sokrétű stratégia ennél komplexebb, így nem lehet olyan kijelentést tenni, hogy a négy darab fél éve ajánlott részvény átlagosan 37%-os hozamot hozott volna tőkeáttétel nélkül. Nemcsak egy elv, értékeltségi szint, vagy stratégia alapján vesz fel pozíciókat a gondos befektető, így más frontokon könnyen lehet, hogy veszteségeket szenved, viszont így a teljesítmény is kiegyensúlyozottabb. Ennek részeként továbbra is érdemes hasonló, pánikszerűen túladott, globális piacokon jelen lévő vállalatok részvényeit keresni.

Ha folyamatosan szeretnél hasonló információkat kapni, kérlek keress meg itt.

A továbbiakban ezen a blog-on, és hetente többször is hasonló tippek olvashatóak a Facebook oldalon.

No comments: